Kampanja #ParkirajTelefon

14.11.2017 u 22:15

Mobilni telefoni su postali neizostavni dio naše svakodnevnice i sve češće su u upotrebi i onda kad ne bi smjeli biti, posebno se to odnosi na njihovu upotrebu u cestovnom saobraćaju/prometu.

Upotreba mobilnih telefona u saobraćaju/prometu, bilo da se radi o razgovoru ili tipkanju poruka, višestruko odvlači pažnju vozača i izaziva različite promjene u njihovom ponašanju koje negativno utiču na sigurnost saobraćaja/prometa, zbog čega je i Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja/prometa BiH zabranjena upotreba mobilnih telefona u saobraćaju/prometu. Svjetska istraživanja su pokazala da ometanje vozača tokom vožnje postaje jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih/prometnih nezgoda na cesti.

Upravo iz tog razloga Bosanskohercegovački auto-moto klub - BIHAMK, u saradnji sa JP Ceste FBiH, započinje sa realizacijom saobraćajno-preventivne kampanje pod nazivom #ParkirajTelefon. Pomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost kojoj se kao dio Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA) priključio i BIHAMK. Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o gorućem problemu korištenja mobilnih telefona za vrijeme vožnje.

Osnovne poruke kampanje #ParkirajTelefon upozoravaju na fatalne posljedice alarmantnog trenda sve učestalijeg korištenja mobilnih telefona tokom vožnje ili prelaska ulice. Kampanja je namjenjena vozačima, pješacima i biciklistima, a cilj joj je smanjiti broj učesnika cestovnog saobraćaja/prometa čija je pažnja ometena nepropisnim korištenjem mobitela.

Zvaničan početak kampanje planiran je za 16. novembar 2017. godine, realizacijom promocije kampanje u Sarajevu na platou ispred BBI centra.

Obzirom da se svaka treća nedelja u mjesecu novembru obilježava kao Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih/prometnih nezgoda (WDR - World Day of Remembrance), navedeni događaj ćemo iskoristiti da se prisjetimo miliona poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim/prometnim nezgodama, njihovih porodica, ali i da odamo počast članovima spasilačkih službi, koji se svakodnevno nose s traumatskim posljedicama smrti i povreda na cestama.


Autor: Redakcija