Vozači, probajte vožnju na prvom snijegu

29.11.2013 u 18:26

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i auto-moto društvo (AMD) "Banjaluka" pozivaju sve vozače da u petak (29. novembar), u periodu od 11 do 15 časova, svojim vozilima dođu na autodrom "Zalužani" kod Banjaluke (u krugu kasarne Krajiških brigada) gdje na pripremljenoj stazi mogu besplatno da isprobaju vožnju na snijegu pod kontrolom stručnjaka AMS RS

Vozači će, u okviru ove akcije pod nazivom "Vozači, probajte vožnju na prvom snijegu!", imati mogućnost da uoče na koji način se pokreće vozilo iz mjesta, kakva je vožnja po klizavom putu, potrebno bezbjedno odstojanje, način vožnje u krivini, kočenje i zaustavljanje.

U navedenom periodu održaće se i demostracija pravilnog postavljanja lanaca na pneumatike, kao i demonstracija vožnje po stazi sa lancima na pneumaticima i bez lanaca.

Vožnju po snijegu na stazi mogu isprobati svi zainteresovani građani sa vozačkom dozvolom i vlastitim registrovanim vozilom, bez obzira na dužinu vozačkog staža i iskustvo, a AMS RS i AMD "Banjaluka" posebno pozivaju mlade vozače da se odazovu ovoj akciji. Takođe, auto škole, odnosno instruktori vožnje, imaju mogućnost da u navedenom periodu obuče kandidate za vožnju na snijegu po stazi u Zalužanima.

AMS RS podsjeća da vožnja u zimskom periodu, naročito kada ima snijega na kolovozu, za mnoge vozače predstavlja problem, jer se u mnogome razlikuje od načina upravljanja vozilom za vrijeme drugih godišnjih doba. Bez obzira koliko je vozač dugo za upravljačem i koliko iskustva ima, u kritičnoj situaciji, kada se u sekundi odlučuje o životima, reagovaće instiktom, jer neće biti vremena za razmišljanje.

Tada od vozača zavisiti ne samo njegov, već i život ostalih učesnika u saobraćaju. Samo vozač koji zna šta ga očekuje i koji je uvjek spreman da pravilno reaguje može da sačuva sebe i druge.

S obzirom na niske temperature i zimske uslove, AMS RS i AMD "Banjaluka" će za sve učesnike akcije obezbjediti tople napitke.

Izvor: http://www.ams-rs.com/