​12. Rally Jahorina - Pobjeda za posadu Jović/Jović, Beširević i Gačo najbrža bh. posada

14.10.2018 u 20:20

Jedinim relijem u BiH završena je sezona automobilističkih natjecanja u BiH

Dvanaesti po redu Rally Jahorina održan je u Sarajevu. Nakon prošlogodišnje "tanke" liste posada, ove godine broj posada je znatno veći i čini se da će ovaj reli kroz godine postati nezaobilazna stanica brojnim posadama iz regiona.

Na startu ovogodišnjeg Rally Jahorina našlo se 13 posada. Čini se da je broj 13 uistinu nesretan broj, a najnesretnija već prvog dana bila je posada Željko Milutinović/Uroš Lukić. Nakon SS2 Vraca 2, Milutinović i Lukić su izletjeli sa staze i oštetili svoj Renault Clio RS. To je bio kraj relija za posadu sa startnim brojem 1.

Prvo mjesto je preko noći držala posada Goran Rabasović/Milan Janjić u Citroenu C2R2, ispred posade Krčevinac/Marjanović. Treće mjesto je pripalo posadi Jović/Jović, dok je odlično četvrto vrijeme pripalo posadi Kotorčević/Nikolić u Peugeotu 106. Još jedan užičanin je bio veoma brz na noćnim brzincima. Tomo Nikitović i Siniša Milanović su svog VW Pola dovezli do petog mjesta generalnog plasmana. Šesto mjesto su zauzeli debitanti na Jahorini, posada Tanović/Petričević u Peugeotu 205 Gr.A. Najbrža bh. posada prvog dana bili su Beširević i Gačo kojima je ovo bio prvi reli nakon Jahorine 2016. Oni su zauzeli sedmo mjesto generalnog plasmana. Donji dio tabele pripao je posadama u Yugama. Najbrži od njih bili su Tihomir Nikolić i Nikola Tanasković. Među njih se umiješao jedini slovenački predstavnik Tomislav Skledar i njegov suvozač Barbara Tolar na devetom mjestu. Top deset je zaključila posada Mihajlo Savić i Živko Gajić. Na jedanestom mjestu zaustavio se aktuelni prvak BiH u reliju, Miro Gerh sa suvozačem Tamarom Radosavljević. Posljednje mjesto su zauzeli Aleksandar Aničić i Aleksandar Marković.

Drugi dan je pred posade stavio najveći izazov, dva prolaza na Trebeviću i dva prolaza na Starom Gradu. Iako su mnogi očekivali da Rabasović i Janjić sačuvaju lidersku poziciju, s tim se nisu složili Nikola i Branislav Jović. Oni su bili najbrži na oba trebevićka brzinca i tu ostvarili ključnu prednost koju su održali tokom naredna dva brzinca. Na kraju, druga pozicija je ostala u rukama posade iz Bajine Bašte. Treće mjesto je pripalo njihovim kolegama iz kluba, Krčevincu i Marjanoviću. Četvrto mjesto je pripalo Tomi Nikitoviću i Siniši Milanoviću koji su tu poziciju sačuvali nakon odustajanja Luke Kotorčevića. Peto mjesto su zauzeli Tanović i Petričević. Nevjerovatnu brzinu u Zastavi Yugo 55 Gr.N prikazali su Tihomir Nikolić i Nikola Tanasković. Oni su uvjerljivo slavili u svojoj klasi, ali su stigli i do šestog mjesta u generalnom plasmanu. U tome im je pomogla i kazna koju je dobila najbrža posada iz BiH. Beširević i Gačo su zbog penalizacije pali na sedmo mjesto, ali to nije pokvarilo odličan vikend za njih jer su upisali prvu pobjedu. Tomislav Skledar i Barbara Tolar svoj prvi reli u BiH su završili na osmom mjestu ispred Mihajla Savića i Živka Gajića. Najviše razloga za slavlje imali su Miro Gerh i Tamara Radosavljević jer su drugim mjestom u šampionatu BiH odbranili titulu prvaka. Posljednje mjesto kao i prvog dana je pripalo Aničiću i Markoviću.

Autor: Redakcija