24 sata Le Mansa: Pobjeda za Toyotu i automobil #8

17.06.2018 u 15:35

Fernando Alonso, Sebastien Buemi i Kazuki Nakajima se upisali zlatnim slovima u historiju Toyote

Nakon 24 sata neprekidne vožnje, 388 krugova, 37 odlazaka u boks i velike napetosti, Toyotin tim konačno može da se opusti i slavi. Svi se dobro sjećamo 2016. godine kada je Kazuki Nakajima započeo posljednji krug na vodećoj poziciji i već na startno-ciljnom pravcu parkirao svoju Toyotu zbog kvara. Niko ko istinski voli automobilizam i sve što ide uz njega nije u tom momentu mogao da ne pusti suzu jer u tom momentu je sav trud pao u vodu.

Razočarana lica u Toyotinom boksu, emotivno slomljeni Nakajima su zasjenili Porscheovu pobjedu te godine, a godinu dana kasnije su je i odbranili. Toyotina ekipa se nije predala i svoj borbeni duh je dodatno ojačala i ušla u 2018. spremnija nego ikada. Za ovu sezonu su dobili i novo pojačanje u vidu dvostrukog prvaka F1 - Fernanda Alonsa. Spojila ih je glad za pobjedom. Španac je svoju posljednju pobjedu u Formuli 1 ostvario još 2013. godine. Od tada traje jako težak period za Španca, a teško je bilo i ekipi Toyote.

Međutim, kao i uvijek, poslije kiše dođe sunce. Tako možemo opisati Toyotin nastup na ovogodišnjoj trci 24 sata Le Mansa. Već u kvalifikacijama se vidjelo da je Toyota riješena da prekine taj post i konačno se okiti pobjedom na najtežoj trci na svijetu. Prve dvije pozicije su otišle u ruke vozača Toyote.

Trka je bila gotovo savršena, niko nije bio ni blizu japanskom proizvođaču. Stvari su se počele komplikovati za Toyotu #7 u nedjelju kada se javio problem sa elektronikom, međutim kvar je brzo otklonjen i nastavili su trku. Sve vrijeme, Toyota #8 je nezaustavljivo grabila ka pobjedi. Bez greške su vozili i Alonso i Buemi i Nakajima. Posljednju smjenu je odradio Kazuki Nakajima. Tragičar iz 2016. Naravno, osjetila se napetost i nervoza u boksu, a neopisiv osjećaj u kabini Toyote je krila Nakajimina kaciga. Sat je iskucao 15:00. Toyote su prošle kroz cilj, a slavlje je moglo početi. Nakon toliko bola, razočaranja i neuspjeha, Toyota je na vrhu. I niko im ne može oduzeti njihov trenutak slave.
Nevjerovatna priča stoji iza ove pobjede. Nevjerovatan spoj ljubavi, strasti, hrabrosti i odlučnosti. Inspirativna pobjeda za sve one koji misle da jedan pad znači i konačan poraz. Bravo Toyota, bravo Alonso, bravo Buemi, a veliko bravo Nakajima. Titulu tragičara zamijenio je titulom heroja. Novom titulom po kojoj će ga svi pamtiti.

Autor: Redakcija