72. povratak najbržeg cirkusa na svijetu

22.03.2018 u 08:54

23.3.2018. slobodnim treninzima na stazi Albert Park u Melbourneu počinje 72. sezona Formule 1

Ovog vikenda svi ljubitelji Formule 1 će konačno biti u prilici da uživaju u oktanskom cirkusu. Nakon višemjesečne pauze, bolidi će ponovo izaći na stazu u borbu za tron. Kao i prošle sezone, za titulu najboljeg, takmiči se 10 timova i 20 vozača. Najviše pažnje, kao i lani, privlači borba dva titana. Lewis Hamilton je branilac titule u Mercedesu, a glad za pobjedama je još jača kod njegovog najvećeg konkurenta. Sebastian Vettel je na zimskim testiranjima u Barceloni prikazao odličnu formu. On i Ferrari su postavili dva najbrža vremena, a ni broj krugova nije zanemariv. Ipak, samo jedan tim je ispred njih po pitanju kilometraže. Mercedes je probio granicu od 1000 pređenih krugova što njemačkom timu daje dobre naznake o pouzdanosti njihovog W09.

Najprijatnije iznenađenje testiranja je bila Toro Rosso Honda. Prethodne tri godine sa McLarenom bile su agonija za japanskog proizvođača, a saradnja sa Toro Rossom se čini kao pun pogodak obzirom na to da su testiranja obavili bez velikih kvarova. Ekipa iz Faenze s pravom može očekivati mnogo od ove sezone, a i u samoj ekipi vlada veliki optimizam. To se pak ne može reći za tim iz Wokinga. McLaren nastoji da istjera „zle“ duhove, ali im to na testiranjima nije išlo. Po brzini, bili su drugi, ali je pouzdanost ponovo mučila britanskog velikana, čak i nakon prelaska na Renaultove agregate. Red Bull je takođe imao probleme sa agregatom francuskog proizvođača, ali je brzina njihovog RB14 bila neupitna kada je funkcionisao.

Ipak, pravi omjer snaga nećemo znati sve do kvalifikacija kada će timovi pokazati svoje prave mogućnosti. Mnogo se polemiše o Ferrarijevoj brzini i Mercedesovom „party-modu“ (poseban mod u kojem radi motor isključivo tokom Q3 dijela kvalifikacija, sve sa ciljem isporučivanja maksimalnog raspona snage). Mišljenja su podijeljena, dok jedni tvrde kako je Mercedes i dalje na vrhu, dok se smjena desila na drugom mjestu gdje se sada nalazi Red Bull ispred Ferrarija, drugi pak očekuju još jači Ferrari koji bi ove godine mogao prekinuti 10-godišnji post od šampionskih titula.

Autor: Redakcija