​Brdska trka Cazin 2018: Praznik za ljubitelje autosporta u BiH

26.07.2018 u 10:57

Četvrta trka šampionata vozi se na čuvenoj stazi „Krajiška Zmija“

Trka u Vlasenici je u nekoj mjeri pokazala u kojem smjeru će se odvijati nastavak šampionata. Jedno je sigurno. Velika borba nas očekuje skoro u svim klasama. Dodatni motiv u Cazinu za naše vozače će biti izuzetno jaka konkurencija u vidu gostiju iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Austrije, Crne Gore, Poljske, Slovenije i Češke.

Brdska trka u Cazinu vozi na dijelu puta Srbljani-Ostrožac. Popularna „Krajiška Zmija“ je taj naziv dobila zbog svog izgleda, a karakterišu je brojne krivine. Dužina staze iznosi 3.870 m, a rekord „skraćene“ staze drži Petar Dajak koji je stazu prešao u vremenu 2:15.116.

Kategorija historik će nakon Vlasenice i u Cazinu imati četiri vozača. U najslabijoj, P1 klasi, nastupa Rijad Begić, vozač Auto 4x4 Cluba iz Sarajeva. U P2 klasi, treći put ove godine sastaju se Dane Milenović (AK Spin Sarajevo) i Haris Memišević (SAK SPARK Tuzla). Kao i Begić u P1, Adis Abdić je usamljen u klasi P3, a njemu će ovo biti nastup pred domaćom publikom.

U N2 ćemo kao i u Vlasenici imati jaku konkurenciju. Na stazi će se sastati Dejan Vujasin, Slaviša Riđešić, Elmedin Dautović, Amel Semanić i Draško Cunjak. Riđešić je upravo na ovom mjestu prošle godine odustao od borbe za titulu, a možda upravo jakim nastupom u Cazinu najavi povratak naredne sezone.

Klasa N3 će po prvi put ove godine imati tri vozača. Njen lider, Harun Hadžić dolazi na ovu trku sa namjerom da i matematički riješi pitanje prvaka ove klase. Krešimir Bodnaruk će konkurenciju imati u domaćem vozaču, Fahrudinu Doliću kojem će ovo biti druga trka u Hondi Civic Type R.

Nakon peha u Vlasenici, Armin Mujkanović u Cazin dolazi s novim automobilom s kojim će nastaviti borbu sa Dejanom Tatićem. Klasa E1-14 je u znaku ova dva vozača i svi će s najvećom pažnjom gledati Tatićevu crvenu Hondu i Mujkanovićevog plavog Yuga.

Još jedna klasa bi u Cazinu mogla dobiti svog novog prvaka. U E1-15 ove godine nije imao konkurenciju. Jasmin Hrnić bi tako nakon titule u N2, osvojene 2015. godine, svojoj kolekciji mogao dodati i titulu u E1-15. Na putu do titule stoje mu Hasan Ljubijankić i Dželhad Mujkić koji ovu stazu smatraju domaćim terenom.

Cazin nam donosi novu epizodu velikog rivalstva između Bakira Hadžića, aktuelnog lidera klase i Saliha Ljubijankića koji brani titulu. Dvije Honde, jedna Integra, jedan Civic, najava vrhunske trke u Cazinu. Na Ljubijankiću je veliki pritisak. Nastup pred domaćom publikom, godinu dana nakon prevrtanja upravo na ovoj stazi nosi poseban teret. U borbu za najviši plasman bi se mogao umiješati i stari vuk, Mladen Šoljić sa svojim Renault Cliom.

Za kraj, najjača klasa i njeni ustaljeni takmičari. Edis Hadžipašić je prošle godine u Cazinu osigurao titulu, a nada se da će ove godine pobjedom na svojoj stazi odbranu titule učiniti izvijesnom. Sanel Ćehić je nakon propuštenih Lopara, morao odustati u Vlasenici i pred njim je veoma težak posao. Zanimljivo ime na listi je Kemal Hašić koji se nakon nekoliko godina vraća u bh.šampionat sa ekstremno prerađenom Subaru Imprezom koja mu je donijela titulu 2014. godine.

Autor: Redakcija