Brdska trka Cazin 2018: Szasz i Pereković najbrži na Krajiškoj Zmiji

30.07.2018 u 14:47

Na Krajiškoj Zmiji voženo 19.izdanje najbolje trke u BiH

Najdraža trka u kalendaru mnogih vozača, ali i publike je trka u Cazinu. To potvrđuje i broj vozača na startnoj listi, njih čak 99.

Sasvim očekivano, najbolje rezultate su postigli vozači iz Hrvatske. Prvo mjesto je odnio rekorder Krajiške Zmije, Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing), koji je svoju prepoznatljivu formulu ponovo vozio bez greške na oduševljenje mnogobrojne publike u Cazinu. Drugo mjesto je osvojio sjajni Domagoj Pereković u Mitsubishi Lanceru EVO IX, a treće mjesto je pripalo Dejanu Dimitrijeviću u Seat Leonu R32 Turbo.

Iz Crne Gore su nastupila četiri vozača, a najbolji rezultat od njih je postigao Vasilije Jakšić koji se sve više primiče tituli u Grupi N u CEZ šampionatu. Kotoranin je na listu uspjeha dodao i novi rekord staze, treći ove godine. Dejan Bulatović u Seat Leonu TCR nije imao sreće jer mu je u drugoj vožnji pukla guma. Dejan Nilović je odvezao treće vrijeme Grupe A, a Veljko Stanišić nije uspio da završi trku.

Ako gledamo šampionat BiH, u Cazinu je već tradicionalno najviše vozača.

U klasi historik vozila su tri vozača, sva tri u različitim klasama. Rijad Begić je odnio još jednu pobjedu u P1 klasi, Dane Milenović je bio najbrži u P2, a Adis Abdić u P3. Ukupni pobjednik u historiku je bio Milenović, drugo mjesto je pripalo Abdiću, a na najniži stepenik postolja se popeo Rijad Begić.

U klasi N2 nismo vidjeli očekivanu borbu. Tek tri vozača su se pojavila na startu, a najbolji je bio Dejan Vujasin ispred Draška Cunjka, a treća pozicija je pripala Amelu Semaniću koji se tek navikava na novi auto.

Klasa N3 je donijela veliku dramu na samom početku za njenog lidera. Harun Hadžić je zbog problema s kočnicama u subotu udario u ivičnjak i oštetio ovjes svoje Honde, ali je oštećeni dio ekspresno zamijenjen i mlađi Hadžić je nastavio svoju borbu. Trud je bio nagrađen novom pobjedom i sada već izvjesnom, novom titulom prvaka BiH u klasi N3. Krešimir Bodnaruk je nakon prve vožnje odustao, a drugo mjesto je pripalo Fahrudinu Doliću. Posljednje mjesto u klasi je zauzeo Fuad Smajić

Dejan Tatić je slavio u klasi E1-14. Njegova Honda je radila besprijekorno i uz odličnu vožnju, pobjeda je bila zagarantovana. Drugo mjesto je osvojio Stefan Pekez, ali je Tatićev glavni konkurent za titulu imao težak vikend. Armin Mujkanović je u Cazin stigao s novim autom, ali zbog predugog prenosa nije bio u stanju da se bori s Tatićem. Na kraju treće mjesto za mladog Tuzlaka i petnaest bodova.

Iako su mnogi očekivali još jednu pobjedu Jasmina Hrnića u klasi E1-15, ona se ovoga puta nije desila. U pravu pobjedničku formu se vratio Goran Dojčinović koji je zabilježio i treće najbolje vrijeme od svih vozača. Hrniću je pripalo drugo mjesto u klasi nakon problema sa automobilom, a treće mjesto je otišlo u ruke Asmira Halilagića. Četvrto mjesto je zauzeo još jedan domaći takmičar i višestruki pobjednik trke u Cazinu, Nihad Seferagić. Renato Živković je po prvi put vozio trku u Cazinu i ostvario peto vrijeme u klasi.

U klasi E1-16 se lagano rješava pitanje šampiona. Bakir Hadžić je nadomak nove titule, iako je u Cazinu bio drugi. Pobjedu je odnio Salih Ljubijankić koji ove godine nije ponovio grešku od prošlogodišnjeg izdanja i slavio je drugu pobjedu u šampionatu. Treće mjesto je pripalo Mladenu Šoljiću.

U najjačoj klasi vidjeli smo odustajanje dva najveća favorita za titulu. Prvo je odustao Sanel Ćehić zbog kvara na mjenjaču, a onda je i Edis Hadžipašić pred sami cilj u drugoj vožnji morao odustati. To je otvorilo put ka pobjedi Alemu Semaniću u Audiju A4. Drugo mjesto je pripalo Suadu Selimoviću, a pehar za treće vrijeme je pripao Zinhadu Čoviću.

Do kraja šampionata ostala je još samo jedna trka. Banja Luka će već po peti put uzastopno biti domaćin finalne trke šampionata BiH gdje ćemo i definitivno dobiti odgovore na pitanja o prvacima u klasama.

Autor: Redakcija