​Brdska trka Vlasenica 2018: Nastavak šampionata nakon pauze

09.07.2018 u 16:24

Treća trka za šampionat BiH na brdskim stazama se vozi narednog vikenda

Nakon Lopara i Skradina u maju, naši vozači su imali jednu dužu pauzu. Nakon dva naporna vikenda koji su za neke bili problematični, dok su za druge bili savršeni, vrijeme je da se skoro dvomjesečna pauza završi. Treća trka u kalendaru je Vlasenica, trka sa bogatom historijom i tradicijom održavanja. I ove godine, dužina staze iznosi 5.650 metara, a zvanični rekord i dalje drži legendarni Suad Hota. On je trostruki rekorder Vlasenice, pošto drži rekord i na prethodne dvije verzije staze na kojima se vozila ova trka.

U historiku ćemo imati dva vozača, što smo vidjeli i u Loparama. Dane Milenović u Vlasenicu dolazi sa svojim Fiatom 128 koji je već postao kultni auto na našim trkama, a na stazi ćemu se pridružiti još jedan Sarajlija, Rijad Begić za volanom Zastave Yugo kojem će ovo biti prva trka u karijeri.

U klasi N2 se očekuje nastup Draška Cunjka, a trebali bi mu se pridružiti i Dejan Vujasin u svom novom automobilu, Hondi Civic koju je kupio od Milana Stojnića, a još uvijek očekujemo nastup i prvaka klase iz 2016. – Slaviše Riđešića.

Klasa N3 je po svemu sudeći osuđena na samo dva vozača. U Loparama smo vidjeli Hadžića i Bodnaruka, a u Skradinu je Bodnaruka zamijenio Dolić. Sve u svemu, čini se da mladi Hadžić sigurno korača ka još jednoj tituli prvaka BiH.

U E1-14 ove godine gledamo pravu borbu mladih snaga. Dejan Tatić i Armin Mujkanović su nakon dvije trke izjednačeni po broju pobjeda, s tim da Mujkanović vodi u poretku klase jer je Tatić propustio trku u Skradinu.

Klasa E1-15 nam nije donijela željeno uzbuđenje. Iako smo u klasi dobili višestrukog prvaka BiH, Gorana Dojčinovića, a aktuelni prvak klase, Hasan Ljubijankić je kupio novi auto, ostali smo uskraćeni za neizvijesnu borbu. Za sada, Jasmin Hrnić izgleda kao najozbiljniji kandidat za titulu prvaka, a u Vlasenici ćemo vidjeti da li će Dojčinović i Ljubijankić uspjeti da smanje zaostatak, pa možda čak i pobijede Hrnića.

Već godinama unazad, najzanimljivije borbe gledamo u klasi E1-16. Bakir Hadžić je ponovo u sjajnoj formi, a njegova Integra odavno nije bolje funkcionisala. Sa dvije pobjede, Hadžić motivisan dolazi u Vlasenicu da svoju bodovnu prednost poveća i već u Cazinu riješi pitanje prvaka ove klase. Najveća konkurencija će mu biti Salih Ljubijankić, a nakon brojnih problema s automobilom, na stazu se vraća i Đani Đelmo što nam garantuje vrhunsku trku u toj klasi.

Najjača klasa bi po prvi put ove godine trebala imati tri takmičara. Poslije Skradina, Sanel Ćehić svoju Astru OPC dovozi i u Vlasenicu, a glavni konkurent će mu biti aktuelni prvak, Edis Hadžipašić. Alem Semanić nakon dvije trke vodi u plasmanu klase, a da li ćemo dobiti novog lidera nakon Vlasenice, saznaćemo 15.7.2018. kada se vozi zvanična trka, dok su treninzi na programu dan ranije.

Autor: Redakcija