Citroën C3 R5 debituje na Rallye du Var

11.11.2017 u 16:45

DS3 R5 dobija nasljednika

Nakon intenzivnog programa razvojnog testiranja, Citroën C3 R5 će napraviti svoj prvi javni javni nastup i to na na zadnjem reliju francuskog šampionata - Rallye du Var. Nakon što su već osvojili francuski reli šampionat ove sezone u DS3 R5, Yoann Bonato i Benjamin Boulloud će voziti C3 R5 na ovom reliju kao nulta ekipa.

Od početka septembra, Citroën C3 R5 je bio uključen u seriju testova, kako na asfaltu tako i na makadamu. Uspjeli su da dođu na korak do proizvoda koji će se pojaviti u prodaji u prvoj polovini 2018. godine, a prototip koji su testirali Stéphane Leferbve, Craig Breen i Yoann Bonato prešao je više od 4.000 kilometara i potpuno je zadovoljio nivo performansi i pouzdanosti .

Za Citroën Racing sljedeći korak je predstavljanje svoje najnovije kreacije u javnosti 23. i 26. novembra kada će Citroën C3 R5 biti jedan od takozvanih „nula“ na Rallye du Var. Imajući na umu broj „0“ na njegovim vratima, C3 R5 neće biti u borbi za plasman iz razloga što još nema FIA homologaciju.

Citroën C3 R5 će voziti Yoann Bonato koji je u svom DS3 R5 već osvojio titulu ovogodišnjeg francuskog prvenstva nakon pobjede na četiri relija. Bez ikakvog pritiska, Yoann i njegov suvozač Benjamin će moći da proslavljaju svoju nedavno osvojenu titulu, dok će timu Citroën Racinga pružiti dragocjene informacije. Ovaj test će u punoj mjeri omogućiti da se C3 R5 suoči sa širokim spektrom puteva s kojim se susreću posade na relijima.
Rallye du Var počinje u petak 24.11.2017.,a sadrži četrnaest brzinskih ispita u ukupnoj dužini od 183 kilometra.


Autor: Redakcija