DS Techeetah Racing i Vergne prezentovali novi bolid u Sarajevu

29.11.2018 u 14:57

Sarajevo ugostilo aktuelnog prvaka Formule E i njegov tim

Ako su postojale i najmanje sumnje u ozbiljnost priče o dolasku Formule E u Sarajevo, danas su i definitivno otklonjene. O ozbiljnosti projekta koji vodi Samir Cerić, CEO u Sarajevo Sports International govori činjenica da su u Sarajevo stigli aktuelni prvak Formule E, Jean Eric Vergne, a društvo mu je pravio i Edmund Chu, jedan od ključnih ljudi u Vergneovom timu, DS Techeetah Racingu.

Na press konferenciji održanoj u Alta Shopping Centru, projekat su predstavili gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka i Samir Cerić. Skaka je ovom prilikom izrazio zahvalnost Vergneu i Chuu na dolasku u Sarajevo i podršci glavnom gradu. Gradonačelnik je naglasio da se ovaj projekat razvija već godinu dana i da iza ovoga stoji veliki entuzijazam i želja da se Sarajevo promoviše kao evropska metropola. Tokom svog obraćanja medijima, Skaka je istakao da se ovaj projekat finansira isključivo iz privatnih izvora, a ne budžetskim sredstvima Kantona Sarajevo. Takođe, apelirao je da se radi ozbiljnosti projekta trebaju uključiti i viši nivoi vlasti u BiH, jer kako kaže trenutno samo uprava grada stoji iza značajnog projekta za budućnost Sarajeva.

Nakon Skake, prisutnima se obratio i najzanimljiviji gost, Jean Eric Vergne. Francuski vozač nije krio oduševljenje Sarajevom kao i dočekom u glavnom gradu BiH. U šaljivom tonu, dotakao se i obilnog mesnog obroka koji mu je serviran po dolasku u Sarajevo i rekao da je u Sarajevu nemoguće biti vegetarijanac. Vrativši se na temu, Vergne je izjavio kako bi mu bilo drago da se trka na ulicama Sarajeva. "Zidovi su ovdje jako blizu, staza može biti pomalo neravna, najmanja greška vas skupo košta i znači kraj vaše trke. Ovakve staze volim i volio bih se trkati u Sarajevu. To bi bilo sjajno za grad, za državu. Trka Formule E bi smjestila Sarajevo na mapu svijeta i svi bi znali za njega. Organizacija ovog događaja sa sobom nosi brojne beneficije i ovo je savršen način da se ovaj grad predstavi svijetu.", rekao je Vergne.

Po završetku presice, Vergne, Chu, Skaka i Cerić su otkrili bolid Formule E nove generacije, DS E-Tense FE 19. Sa istim tim bolidom, Jean Eric Vergne za nešto više od dvije sedmice kreće u odbranu naslova prvaka Formule E, a prva stanica šampionata je u Saudijskoj Arabiji. Trka se vozi u Rijadu 15.12.2018. godine.

Autor: Redakcija