Formula E New York: Vergne novi prvak

16.07.2018 u 18:24

Posljednja trka sezone vožena je u New Yorku

Za razliku od jutra u New Yorku koje je zadalo probleme organizatoru zbog obilne kiše koja je padala i prijetila da se trka odgodi, na kraju je sve išlo po planu i voženo je po suhoj stazi.

Pobjednik posljednje ovosezonske trke je Jean Eric Vergne, vozač Techeetah Racinga. On je ovom pobjedom stavio pečat na svoju sezonu iz snova u kojoj je osvojio šampionsku titulu u poretku vozača. Trku dugu 43 kruga poveo je još od prvog zavoja gdje je prestigao osvajača pole pozicije, Sebastiena Buemija.

Andre Lotterer, koji je startao pored Buemija, popeo se na drugo mjesto laganim preticanjem u krivini 11, na kraju drugog najdužeg pravca staze u Brooklynu, ali je bio pod istragom za prerani start, kao i njegov kolega Vergne.

O mogućoj kazni za dvojac Techeetah Racinga raspravljalo se tokom perioda pod žutim zastavama koji je izazvao Jose Maria Lopez zbog odustajanja u krivini 6 zbog oštećenja na ovjesu, a skoro u isto vrijeme u krivini 11, Antonio Felix da Costa, Luca Filippi i Jerome d'Ambrosio su učestvovali u incidentu na ulazu u krivinu 11. Filippi i da Costa su se sudarili, a kao kolateralna šteta je prošao D'Ambrosio koji je izbačen iz trke, a da Costi je izrečena stop and go kazna od 10 sekundi za izazivanje incidenta.

Lottereru je izrečena ista kazna za prerani start, a njegovom kolegi Vergneu sudije nisu dale kaznu jer su njegov start smatrali regularnim.

Do kraja trke, Vergne je kontrolisao trku ostavivši iza sebe Lucasa di Grassija i Daniela Abta. Pomenuti dvojac je ovim rezultatom osigurao šampionsku titulu za tim Audi Sport ABT.

Poredak prvih deset vozača na New York ePrix-u:

  1. Jean Eric Vergne (Techeetah)
  2. Lucas di Grassi (Audi Sport ABT)
  3. Daniel Abt (Audi Sport ABT)
  4. Sebastien Buemi (DAMS)
  5. Felix Rosenqvist (Mahindra)
  6. Mitch Evans (Jaguar)
  7. Nelson Piquet Jr. (Jaguar)
  8. Nick Heidfeld (Mahindra)
  9. Andre Lotterer (Techeetah)
  10. Sam Bird (Virgin Racing)

Autor: Redakcija