Neuville dominantan u Švedskoj

18.02.2018 u 20:37

Pobjedom na WRC Reliju Švedska, Thierry Neuville je postao tek treći neskadinavski vozač koji je osvojio jedini pravi sniježni reli u WRC kalendaru. Neuville je pobijedio i pored problema sa elektronikom njegovog Hyundajia i zagospodario ledenim putevima Švedske.

"Ovo je bio nevjerovatan vikend. Nismo očekivali da ćemo ove godine biti tako brzi, ali su mi tim i automobil dali priliku da se borim za pobjedu. Prošle godine smo zaslužili pobjedu više nego ove", izjavio je Neuville.

Sa 19,8 sekundi zaostatka za Neuvilleom, na drugoj poziciji reli je završio Craig Breen. Breen je na drugo mjesto došao u subotu ujutru kada se Andreas Mikkelsen okrenuo na potpuno istom mjestu kao i Neuville. Smirenošću i dobrom vožnjom, Breen je do kraja relija zadržao prednost od 8,5 sekundi ispred Mikkelsena.

Esapekka Lappi je bio u “borbi” sa Neuvilleom sve dok u sniježnoj bankini nije zaglavio svoju Toyotu Yaris WRC. On se “borio” sve do samog kraja relija, a zahvaljujući dobrim vožnjama na posljednja tri brzinska ispita reli je završio na četvrtoj poziciji, 17,5 sekundi zaostatka za Mikelsenom.

Greška Haydena Paddona u završnoj fazi relija učinila je “život lakšim” za Lappija. Paddon je imao problema par kilometara pred kraj posljednjeg brzinca i tako završio sa zaostatkom od 8,6 sekundi u odnosu na Lappija.

Poslije samo jednog dana testiranja, Mads Ostberg je svoj debi u C3 WRC završio na šestoj poziciji. Norvežanin je u jednom trenutku bio i drugi u generalnom plasmanu, ali zbog “neiskustva” sa automobilom je skliznuo na šesto mjesto.

Prošlogodišnji pobjednik ovog relija, Jari Matti Latvala, koji je posle sedamnaest godina Toyotu doveo do pobjede, ove godine je završio na sedmoj poziciji. On je imao problema sa prednjim diferencijalom i nepovoljnim uslovima na putu.

Finski tehničar, Teemu Suninen, je sa Ford Fiestom koju je vozio za M-Sport FWRT, završio na osmoj poziciji.

Pobjednik WRC Relija Monte Karlo i aktuelni Svetski šampion, Sebastien Ogier i Toyotin Ott Tanak, imali su problema sa “čišćenjem" snijega i reli završili na devetoj i desetoj pozicij.

Šampionat sljedeći mesec “putuje” u Meksiko na prvi makadamski reli. WRC Reli Guanajuato Meksiko se vozi u Leonu od 8. do 11. marta.

Autor: Redakcija