Pikes Peak - Dumas i Volkswagen postavili novi rekord staze

24.06.2018 u 19:53

Čuvena brdska trka nakon pet godina je dobila svog novog rekordera

Mnogi od nas se sjećaju 1.7.2013. kada je Sebastien Loeb senzacionalnom vožnjom stigao do rekorda na Pikes Peaku. Najbolji vozač svih vremena i do tada najbolji automobil koji je nastupio na trci ostavili su dubok trag i postavili veliki izazov pred ostale proizvođače da im preotmu titulu. Na taj momenat se čekalo dugih pet godina.

Ipak, nepunih pet godina. Sedam dana prije pete godišnjice postavljanja rekorda, na startu trke se pojavio ekspert za Pikes Peak. Romain Dumas se na toj stazi osjeća praktično kao kod kuće, a ovoga puta je dobio priliku da se njegovo ime ispiše zlatnim slovima u historiju trke. Na poziv Volkswagena, učestvovao je u razvoju posebnog prototipa namijenjenog za učešće na ovoj trci. Tačnije, namijenjenog za obaranje Loebovog rekorda. Još od Peugeotove „operacije“ nije viđena tolika doza predanosti i profesionalizma u pripremi automobila za ovu trku.

Kada se Volkswagen Motorsport upusti u neki projekat, oni ga dovedu do savršenstva. Tako je bilo sa njihovim učešćem na Reliju Dakar. Race Touareg 2 i Race Touareg 3 su dominirali pustinjom. Onda je došao red na WRC. Svi se sjećamo VW Pola WRC. Jedan od najuspješnijih WRC automobila svih vremena. U međuvremenu su spremili i VW Golf GTI TCR koji osvaja trke i titule širom svijeta. Na scenu će stupiti i VW Polo R5, novi vrhunski reli automobil iz Wolfsburga. A model I.D. R će zauvijek ostati upamćen po ovogodišnjem rekordu na Pikes Peaku.

Romain Dumas je jedan od najpoznatijih trkača današnjice. Učestvovao je u WRC-u. Tu je i aktuelni šampion R-GT kupa, učestvovao je na 24 sata Le Mana – osvajao je i tu trku dva puta, vozio je i Dakar reli, bio je prvak FIA WEC (šampionat u trkama izdržljivosti). A od danas je i četverostruki pobjednik trke na Pikes Peaku. Osim što je pobjednik, od danas ponosno nosi titulu najbržeg čovjeka u historiji ove trke. Po prvi put je spustio vrijeme ispod osam minuta i sada zvanični rekord staze iznosi 7:57.148.

Autor: Redakcija