Proglašeni automobilistički šampioni Bosne i Hercegovne za 2016. godinu

28.01.2017 u 21:49

Danas u organizaciji Sportskog auto-moto Saveza BiH (SAMS BiH) i uz podršku Sportskog saveza Grada Mostara u Hotelu Bristol, Mostar održana je ceremonija svečanog dodjeljivanja nagrada i priznanja u svim disciplinama auto-moto sporta u Bosni i Hercegovini

U Hotelu Bristol prisustvovao je veliki broj takmičara, funkcionera SAMS-a BiH, predstavnika sportskih auto-moto karting klubova i organizatora takmičenja. Nakon uspješno završene takmičarske sezone 2016, priznanja su dodjeljena za sedam disciplina auto-moto sporta, i to za Šampionate na kružnim i brdskim stazama, Rally-u, u ocjenskoj vožnji spretnosti (OVS), autoslalomu, Moto trkama i trkama ubrzanja na 402 metra.

Najbolje plasirani takmičar na brdskim stazama je Salih Ljubijankić iz Cazina, zauzevši prvo mjesto u Generalnom plasmanu kao i u Grupi N. Titula prvaka u Grupi E1 je pripala još jednom vozaču iz Cazina, Nihadu Seferagiću, dok je u kategoriji Historic titulu ponio Dane Milenović iz Sarajeva.

U disciplini koja se često naziva „kraljica auto sporta“ odnosno Rally titulu prvaka u konkurenciji vozača je osvojio Azer Kurtović iz Sarajeva, drugoplasirani je Đani Đelmo iz Jablanice, dok treće mjesto u Generalnom plasmanu zauzeo je Miro Gerh iz Sarajeva, koji je ujedino i Juniorski prvak u Šampionatu i KUP-u Bosne i Hercegovine. Titula najboljeg suvozača u Šampionatu Bosne i Hercegovine pripala je Mirsadu Krainoviću iz Tuzle.

Kup BiH u kojem se boduju i vozači sa stranim takmičarskim licencama, prvo mjesto pripalo je Željku Milutinoviću iz Srbije, a slijedi ga Miro Gerh. U Srbiju odlazi jos jedan pehar u kategoriji suvozača bodovanih za KUP BiH a to priznanje dobio je Dražen Komarica iz Priboja, koji je istovremeno suvozač godine Juniorskom šampionu BiH.

Disciplina, Auto slalom (A09), u kojoj se prvi put dodijeljuju priznanja za najbolje takmičare u Bosni i Hercegovni, u Generalnom plasmanu je Muamer Julardžija iz Jajca, koji je ujedno osvojio i titulu najboljeg u grupi Sprint, dok u grupama Serija i Sport, slavili su Davor Sikima i Ivica Malić, obojica također iz Jajca.

U disciplini trka ubrzanja na 402 metra (A10), pobjednik u generalnom plasmanu za 2016. godinu je Sead Agić iz Sarajeva. U Mostaru su nagrađeni i šampionski klubovi, pa su za najbolje rezultate u poretku klubova u svojim disciplinama osvojili „AMK Široki“ Široki Brijeg za trke na kružnim stazama, „AK ArcRACING“ Sarajevo je dvostruki dobitnik nagrade za osvojene pobjede u dvije discipline, trke na brdskim stazama i auto rally, jednako kao i „SAK Komotin“ Jajce za najbolje rezultate u šampionatima u autoslalomu i OVS. Za prva mjesta u poretku klubova su još nagrađeni i „ASK RID Sport“ Bajina Bašta (Srbija) u poretku Rally Kupa BiH i „AMK Extreme“ Mostar za osvojeno prvo mjesto u disciplini Trke ubrzanja.

Autor: Redakcija