Rally Idrija 2018: Zadnja stanica šampionata Slovenije u reliju

24.10.2018 u 12:59

Izuzetno jako reli prvenstvo Slovenije završava se ovog vikenda relijem u Idriji

Idrija. Grad u Sloveniji većini poznat po rudnim bogatstvima. Zbog toga je uvršten na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine pod nazivom "Baština žive". Ipak, ljudima koji prate autosport, Idrija je ponzata po nečem po dvije stvari. Kao prvo, poznata je po reliju. Prvi put održanom davne 2001. kada je slavio legendarni Andrej Jereb u Seat Ibizi Kit Car. Idrija je ugostila mnoga jaka imena iz svijeta relija.

Ove godine, održava se dvanaesto izdanje. Kao i prošle godine, odlučujuće po pitanju prvaka Slovenije u generalnom plasmanu. I sada dolazimo do onoga drugog po čemu je Idrija poznata. Idrija je Sloveniji podarila jednog od najvećih i najuspješnijih reli vozača, Roka Turka. Upravo on, u svom gradu, dolazi po drugu titulu prvaka Slovenije. Kao i prošle godine, glavni rival je Claudio de Cecco. Razlika između njih iznosi 17,5 bodova. Gotovo izvjesno je da će se Turk okititi novom titulom prvaka, gledajući odnos snaga ove godine.

Turk je u 2018. godinu ušao sa titulom prvaka iza sebe i godinom iskustva za volanom 208 R5. O formi se nije moralo govoriti jer je od prvog relija sezone, voženog u Vipavskoj dolini bio neuhvatljiv za konkurenciju. Prije svega tu mislimo na de Cecca koji je upravo na prvom reliju imao najmanji zaostatak. Već od Velenja, Turk se dodatno ubrzava i nagovještava da neće postojati ni najmanja neizvijesnost po pitanju prvaka Slovenije. Uslijedio Rally Železniki gdje Turk upisuje novu pobjedu i na pauzu odlazi sa 100% učinkom.

Rally Nova Gorica je trebao biti Turkov najsjaniji momenat u sezonu jer bi gotovo sigurno potukao i brojnu međunarodnu konkurenciju. Pucanje gume je pomutilo Turkove planove. Tako je de Cecco upisao prvi i za sada jedini trijumf ove godine, a Turk je završio na drugom mjestu. Već u Poreču, gledali smo reprizu većeg dijela sezone. Turk u borbi sa Hadikom iz koje kao pobjednik izlazi Hadik, ali Turk odnosi najdominantniju pobjedu ove sezone i dobrim dijelom završava ovogodišnji posao.

Pred Idriju, statistika je u svakom pogledu na strani Turka:

  • Broj pobjeda: Turk (4), De Cecco (1)
  • Broj pobjeda na brzincima: Turk (41), De Cecco (14)
  • Broj brzinaca provedenih u vodstvu: Turk (50), De Cecco (5)

Rally Idrija odlučuje i pitanje prvaka u Diviziji 2 i Diviziji 5, a akteri su isti.

Tim Novak ima 12,5 bodova prednosti u odnosu na Aleksa Humara. Humar je najuspješniji takmičar na Reliju Idrija sa 3 pobjede, 5 podijuma, 19 pobjeda na brzincima i jedini je takmičar koji je do sada vozio svako izdanje relija. Ipak, u Idriji će mu trebati mnogo sreće da sustigne bodovni deficit u odnosu na Novaka koji ove godine vozi sjajno svoj Opel Adam R2.

Reli Idrija se vozi 27.-28.10.2018.

Dokumenti vezani za članak:
Lista prijava 12. Rally Idrija

Autor: Redakcija