Rally Vipavska Dolina - Rok Turk pobjedom započeo odbranu titule prvaka

21.04.2018 u 20:46

Slovenački automobilista je trijumfom na prvom reliju za šampionat Slovenije krenuo u odbranu titule najboljeg slovenačkog reliste

Rok Turk i Blanka Kacin su na najbolji mogući način započeli kampanju u slovenačkom reli šampionatu. Ove godine su bili besprijekorni. Rok nije ponovio prošlogodišnju grešku zbog koje je bio prisiljen da odustane pa je tako upisao treću pobjedu u nizu. Njegov Peugeot 208 T16 ponovo je blistao, a OPV Šport ima dovoljno razloga za zadovoljstvo jer ovaj automobil niže pobjede u rukama aktuelnog prvaka.

Iza Turka, reli je završio Talijan Claudio de Cecco u Hyundaiju i20 R5. Talijan je bio ozbiljan rival Turku, a o tome govori i minimalna razlika od 2 sekunde pred osmi brzinac. Upravo osmi brzinac je i odlučio pitanje pobjednika. Claudio de Cecco gubi preko 40 sekundi i sve šanse za pobjedu. Na njegovu sreću, do kraja relija je ipak uspio da zadrži drugo mjesto jer je trećeplasirani bio dovoljno daleko od njega.

A treće mjesto je otišlo u ruke sjajnog Andrea Nucite koji je sa Fiatom 124 Abarth RGT nadmašio mnogo jače automobile, a bitno je napomenuti da taj automobil ima isključivo zadnji pogon. Sjajni Talijan je čak upisao i jednu pobjedu na brzincu što daje dodatnu vrijednost ovom rezultatu.

Jak nastup talijanskih posada je upotpunio i Bernd Zanon u Peugeotu 208 T16. Peto mjesto je pripalo Darku Peljhanu u Mitsubishiju Lanceru EVO X. Peljhan je trebao da nastupi u svom novom automobilu, VW Polu Proto, ali Polo nije bio spreman pa je ovaj reli vozio sa automobilom koji mu je prošle godine donio pobjedu na ovom istom mjestu.

Kao i svaki reli, i ovaj je obilježilo nekoliko izlijetanja. Najprije je odustao Marko Grossi već na noćnom brzincu u petak, a danas su odustali Kristjan Širok zbog požara na njegovom Peugeotu 306, a Grega Premrl se isprevrtao. Sve posade su prošle bez povreda.

Naredni reli za šampionat Slovenije u reliju se vozi u Velenju 25.5. i 26.5.

Autor: Redakcija