Reli Dakar 14. dan - Kraj prije kraja

20.01.2018 u 08:28

Pustinjska avantura dobija svoj epilog

Iako je Reli Dakar specifično takmičenje i sve dok se ne završi i posljednja etapa, nemoguće je sa sigurnošću reći da je neko pobjednik. Međutim, pred posljednju etapu, Walkner, Casale, Sainz i Nikolaev, imaju ogromnu prednost u odnosu na svoje rivale i samo neka velika greška ih može zaustaviti na putu do pobjede. Današnja etapa je bila duga 483 km za motore i kvadove, i 560 km za automobile, SxS i kamione. Start je bio u San Juanu, a cilj u Cordobi, gradu u kojem je i konačni cilj relija.

Motocikli

Reli je ušao u fazu u kojoj lideri lagano „krstare“ i ne rizikuju ništa. Tu taktiku koristi i lider u kategoriji motocikala, Matthias Walkner. Austrijanac je naučio iz grešaka svojih konkurenata u čijoj sjeni je bio veći dio relija. Čak su ga pojedini i otpisali, ali je Walkner imao najbolji pristup i na zadnju etapu ulazi sa 20 minuta prednosti koje bi mu trebale biti dovoljne za pobjedu. Timski kolega, Toby Price, bio je najbrži na današnjem specijalu tokom kojeg je nastojao da sustigne Benavidesa, međutim Argentinac je bio dovoljno brz da sačuva prednost ispred Pricea.

Poredak u kategoriji motocikala nakon 13. etape:

 1. Walkner (KTM)
 2. Benavides (Honda) + 00H 22' 31''
 3. Price (KTM) + 00H 27' 45''
 4. Meo (KTM) + 00H 50' 17''
 5. Guell (Himonisa) + 01H 01' 19''
Kvadovi

Velika trka se vodila između 3 vozača na današnjoj etapi. Najiskusniji od njih i onaj koji je imao najviše da izgubi je Ignacio Casale pa je na vrijeme popustio gas i završio na trećem mjestu današnji specijal. Ispred njega je završio Galeano, a najbrži od svih bio je Ferioli. Sjajni Nicolas Cavigliasso završio je na četvrtom mjestu, a top pet je kompletirao Medeiros.

Poredak u kategoriji kvadova nakon 13. etape:

 1. Ignacio Casale
 2. Nicolas Cavigliasso + 01H 37' 16''
 3. Jeremias Gonzalez Ferioli + 02H 05' 12''
 4. Marcelo Medeiros + 04H 25' 26''
 5. Alexis Hernandez + 04H 34' 37''
Automobili

Čini se da uz pobjednika u kategoriji kvadova, imamo i sigurnog pobjednika u kategoriji automobila. Carlos Sainz na sjajan način spušta zavjesu na Peugeotovo učešće na Reliju Dakar. Njegov glavni konkurent, Stephane Peterhansel je imao danas i previše problema da bi ostao u borbi za pobjedu. Još gore po Francuza je to što će vjerovatno izgubiti i mjesto na podijumu. Pobjedu na današnjoj etapi je odnio Nasser Al-Attiyah. Veći dio dana na vodećoj poziciji proveo je Ten Brinke, ali je kvar na Toyoti srušio snove o podijumu jer bi sigurno naslijedio treću poziciju nakon Peterhanselovog peha.. Drugo mjesto je zauzeo privatnik u Toyoti, Lucio Alvarez. Izuzetno dobar rezultat je postigao i Mikko Hirvonen koji je danas bio peti i nagovijestio neka bolja vremena za Minijev novi buggy.

Poredak u kategoriji automobila nakon 13. etape:

 1. Sainz/Cruz (Team Peugeot Total)
 2. Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) + 00H 46' 18''
 3. De Villiers/Zitzewitz (Toyota Gazoo Racing) + 01H 20' 00''
 4. Peterhansel/Cottret (Team Peugeot Total) + 01H 28' 08''
 5. Przygonski/Colsoul (Orlen Team/ X-Raid) + 02H 46' 32''
Kamioni

Samo odustajanje bi Eduarda Nikolaeva spriječilo da osvoji ovogodišnji Dakar. Rus u Kamazu ima skoro četiri sata prednosti u odnosu na drugoplasiranog Viazovicha. Nikolaev je vodio veliku borbu sa Villagrom, međutim Argentinac je odustao samo dan prije kraja relija. Današnju etapu je osvojio upravo Nikolaev ispred timskog kolege Mardeeva. Iza njih su završili Kolomy, Viazovich i Sotnikov.

Poredak u kategoriji kamiona nakon 13. etape:

 1. Nikolaev/Yakovlev/Rybakov
 2. Viazovich/Haranin/Zhyhulin + 03H 53' 59''
 3. Maredeev/Belyaev/Svistunov + 05H 21' 05''
 4. Ardavichus/Bruynkens/Husiman + 06H 36' 37''
 5. Sugawara/Takahashi + 07H 59' 48''

Autor: Redakcija