​Reli Dakar 15. dan – Sainz i Peugeot za kraj

20.01.2018 u 18:50

Završeno je četrdeseto izdanje Relija Dakar

Došao je i taj dan. Posade su osvanule u Cordobi, a to je značilo samo jedno – Reli Dakar je došao do posljednje etape. Uzbuđenje i sreća se nisu mogli sakriti, kako kod posada, tako i kod publike koja se tradicionalno okupila u velikom broju da pozdravi sve takmičare, a posebno svoje lokalne heroje. Današnja etapa bila je veoma kratka u odnosu na ono što smo gledali prethodnih dana. Svega 286 km je dijelilo posade od ostvarenja sna.

Motocikli

KTM ostaje neporažen. Njihov pobjednički niz traje još od 2001. godine, a produžio ga je Matthias Walkner. Austrijanac je pobjednik Relija Dakar u kategoriji motocikala. Hondi je nedostajalo jako malo da pobijede KTM, ali svakako mogu biti ponosni na rezultat Kevina Benavidesa koji je reli završio na drugom mjestu. Zadnje mjesto na podijumu zauzeo je još jedan KTM-ov vozač, Toby Price.

Konačni poredak u kategoriji motocikala:

 1. Walkner (KTM)
 2. Benavides (Honda)
 3. Price (KTM)
 4. Meo (KTM)
 5. Guell (Himonisa)
Kvadovi

Totalna dominacija čileanskog vozača Ignacia Casalea. Od samog početka pa do zadnje etape, vodio je i njegova pobjeda je daleko najdominantnija. Impresivan nastup je imao i mladi Argentinac, Nicolas Cavigliasso kojem je ovo bio prvi Reli Dakar u životu, a završio ga je na drugom mjestu. Zadnji stepenik podijuma pripao je još jednom Argentincu, Ferioliju.

Konačni poredak u kategoriji kvadova:

 1. Ignacio Casale
 2. Nicolas Cavigliasso
 3. Jeremias Gonzalez Ferioli
 4. Marcelo Medeiros
 5. Alexis Hernandez
Automobili

Današnja etapa spustila je zavjesu na jednu sjajnu priču koja je započela 2015. godine. Legendarna ekipa, Peugeot Sport, oprostila se od takmičenja na najbolji način – pobjedom. A pobjedu im je donio čovjek koji je učestvovao u stvaranju automobila koji su harali ovim takmičenjem zadnje tri godine. Carlos Sainz je pobjednik Relija Dakar. Nakon šest godina, El Matador je završio reli i završio ga najbolji mogući način. Sada u svojoj kolekciji ima dva trofeja s ovog takmičenja, prvi je osvojen za volanom VW Touarega. Drugo mjesto je pripalo sjajnom Kataraninu, čovjeku s kojim se Sainz današnjom pobjedom izjednačio – Nasseru Al-Attiyahu. Toyota je napravila odličan automobil, a to potvrđuje i rezultat Giniela De Villiersa koji je reli završio na trećem mjestu.

Konačni poredak u kategoriji automobila:

 1. Sainz/Cruz (Team Peugeot Total)
 2. Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing)
 3. De Villiers/ Zitzewitz (Toyota Gazoo Racing)
 4. Peterhansel/Cottret (Team Peugeot Total)
 5. Przygonski/Colsoul (Orlen Team/ X-Raid)
Kamioni

Eduard Nikolaev je odbranio prošlogodišnju pobjedu. Gledajući zaostatak drugoplasiranog, rekli bismo da je Rus imao lagan posao, međutim sve do juče je vodio veliku borbu s Federicom Villagrom. Ipak, Kamaz je ponovo pokazao kako je jedan od najboljih kamiona za pustinju i bez problema je priveo reli kraju. Drugo mjesto je otišlo u ruke Bjelorusa, Siarheia Viazovicha u MAZ-u. Treće mjesto zauzeo je još jedan Kamazov vozač, Ayrat Mardeev.

Konačni poredak u kategoriji kamiona:

 1. Nikolaev/Yakovlev/Rybakov
 2. Viazovich/Haranin/Zhyhulin
 3. Mardeev/Belyaev/Svistunov
 4. Ardavichus/Bruynkens/Huisman
 5. Macik/Tomasek/Mrkva
To bi bilo sve za četrdeseto izdanje Relija Dakar. Svim posadama upućujemo iskrene čestitke na učešću u takmičenju. Do sljedeće godine, sportski pozdrav!

Autor: Redakcija