Reli Dakar 3. dan - Katastrofa za Barredu Borta

08.01.2018 u 21:30

Vozači se susreću sa sve težim uslovima

Današnja etapa bila je najteža od početka relija. Pred posadama su bila 502 km, od toga 295 km specijala. Dine su preovladavale trećom etapom, čak 63,5% specijala su činile dine, a ostatak se vozio po zemljanoj podlozi.Najveći ispit su bile upravo pješčane dine koje su za neke bila nepremostiva prepreka. Pred vama je pregled najzanimljivijih dešavanja trećeg dana 40. Relija Dakar.

Motocikli

Nadamo se da Joan Barreda Bort ne zalazi na naš sajt. U protivnom, mogao bi reći da smo ga urekli. Juče smo ga predstavili kao glavnog favorita za osvajanje relija Dakar, a Španac nas je demantovao i sve snove o pobjedi prosuo je u peruanski pijesak. Pobjeda na jučerašnjoj etapi je značila da on danas kreće prvi što se ispostavilo kao kobno po pobjedničke ambicije Španskog motocikliste. Lutao je po pustinji i izgubio je skoro 28 minuta. Pobjednik današnje etape i novi lider u generalnom plasmanu kategorije je Sam Sunderland. Nećemo ništa više prognozirati da ne bismo izbaksuzirali i Sunderlanda, ali moramo pohvaliti veoma mudar pristup Britanca.

Poredak u kategoriji motocikala nakon 3. etape:

1.Sam Sunderland (KTM)

2.Kevin Benavides (Honda) +00 h 04' 38''

3.Pablo Quintanilla (Husqvarna) +00 h 05' 00''

4.Toby Price (KTM) +00 h 07' 28''

5.Ricky Brabec (Honda) +00 h 08' 00''

Kvadovi

Ignacio Casale je ove godine klasa za sebe. Još jedna etapna pobjeda za Čileanca i njegova prednost sada iznosi skoro pola sata ispred drugoplasiranog. Drugo mjesto na današnjoj etapi otišlo je u ruke Alexisa Hernandeza. Pablo Copetti se suvereno drži blizu vrha, danas je bio treći. Marcelo Medeiros je danas završio kao četvrti što je odličan rezultat za Brazilca. Top 5 je kompletirao Gustavo Gallego.

Poredak u kategoriji kvadova nakon 3. etape:

1.Ignacio Casale

2.Sergei Kariakin +00 h 26' 13''

3.Pablo Copetti +00 h 26' 43''

4.Alexis Hernandez +00 h 28' 13''

5.Gustavo Gallego +00 h 38' 20''

Automobili

Jučerašnji dan protekao je u znaku vozača Peugeota. Cyril Despres je danas otvarao put ostalima i čini se da ga to nije previše omelo, kao ni Peterhansela koji je startao odmah iza njega. Despres je završio na četvrtom mjestu, a Peterhansel na drugom. Sebastien Loeb se muči od starta relija. Ne može da pronađe odgovarajući ritam koji je potreban da savlada konkurenciju, ali i pješčane dine na kojima nema mnogo iskustva. Mnogo bolje rezultate od devetostrukog WRC šampiona očekujemo kada specijali budu slični onima u WRC-u. Peto mjesto za vozača iz Alzasa bio je današnji maksimum. Top 5 su definitivno okupirali vozači Peugeota jer im se pridružio i Carlos Sainz na četvrtom mjestu. Ipak, niko nije mogao da parira vjerovatno i najboljem vozaču na pješčanim dinama. Nasser Al-Attiyah je postavio izazov pred svoju konkurenciju. Slavio je na današnjoj etapi i popeo se na treće mjesto u ukupnom plasmanu.

Poredak u konkurenciji automobila nakon 3. etape:

1.Peterhansel/Cottret (Team Peugeot Total)

2.Despres/Castera (Team Peugeot Total) +00 h 03' 11''

3.Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) +00 h 07' 43''

4.Loeb/Elena (Team Peugeot Total) +00 h 10' 11''

5.De Villiers/Zitzewitz (Toyota Gazoo Racing) +00 h 11' 23''

Kamioni

Argentinac Federico Villagra je odnio pobjedu na današnjoj etapi. Slavio je sa svega 35 sekundi ispred Nikolaeva koji je ovim rezultatom dodatno učvrstio prvo mjesto u kategoriji. Do momenta pisanja teksta, treće mjesto je držao Airat Mardeev, četvrti je bio Martin Macik, a peti Aliaksei Vishneuski. Detaljan izvještaj vam donosimo kada sve posade završe etapu.

Autor: Redakcija