Reli Dakar 4. dan - Loeb uzvraća udarac

09.01.2018 u 21:32

Dan pun iznenađenja

Dani na Reliju Dakar lagano prolaze. Danas je vožena četvrta etapa ukupne dužine 395 km, od toga 281 km specijalnog ispita. Posade su kao i prethodnih dana vozile pretežno po dinama. Da budemo precizni, 57% etape voženo je na pijesku, 23% kroz kamenjar i 20% na zemljanoj podlozi. Sasvim uobičajena struktura terena po kojem se vozilo ovih dana. Donosimo vam pregled najzanimljivijih dešavanja četvrtog dana Relija Dakar.

Motocikli

Nakon Barrede Borta, ostali smo i bez Sunderlanda. Britanski vozač je danas doživio težak pad koji je za posljedice imao povredu leđa zbog koje je Sunderland prebačen u bolnicu. Nakon pregleda, ljekari su ustanovili da Britanac ne može nastaviti takmičenje ove godine. Lidersku poziciju je nakon Sunderlandovog odustajanja preuzeo van Beveren koji je bio najbrži danas. Iza sebe je ostavio timskog kolegu de Soultraita. Znatno bolji dan su imali Walkner koji je dan završio na trećem mjestu, Quintanilla na četvrtom i Svitko na petom mjestu.

Poredak u kategoriji motocikala nakon 4. etape:

 1. Van Beveren (Yamaha)
 2. Quintanilla (Husqvarna) +00 h 01' 55''
 3. Benavides (Honda) +00 h 03' 15''
 4. Walkner (KTM) +00 h 05' 23''
 5. De Soultrait (Yamaha) +00 h 07' 34''
Kvadovi

Nakon tri etapne pobjede, Ignacio Casale je skinut sa trona. I danas mu je pobjeda izmakla za dlaku. Prošlogodišnji pobjednik, Sergei Kariakin ga je nadmašio za samo 43 sekunde! Alexis Hernandez je bio daleko od dvojice s vrha, ali ipak njegova brzina je bila dovoljna za treće mjesto. Dvije i pol minute iza Hernandeza, na cilj je stigao Gustavo Gallego, a top pet je kompletirao Axel Dutrie.

Poredak u kategoriji kvadova nakon 4. etape:

 1. Ignacio Casale
 2. Sergei Kariakin +00 h 25' 30''
 3. Alexis Hernandez +00 h 35' 01'
 4. Pablo Copetti +00 h 40' 00''
 5. Gustavo Gallego +00 h 44' 16''
Automobili

Peugeot nastavlja svoju dominaciju. Prava je šteta što je ovo njhova oproštajna godina, ali čini se da će iz takmičenja otići sa stilom. Sebastien Loeb je nakon tri teška dana konačno pronašao pravi ritam i rezultat je bio impresivan. Drugoplasiranog Sainza je iza sebe ostavio minut i pol. Stephane Peterhansel je upotpunio Peugeotov uspjeh trećim mjestom sa 3 minute zaostatka za Loebom. Četvrti vozač tima Peugeota je imao teško oštećenje zadnjeg kraja svog 3008 DKR Maxi zbog kojeg je izgubio dosta vremena i upitan je nastavak relija za njega. Konačno bolji dan za Hirvonena. Finac je završio na četvrtom mjestu sa 34 i pol minute zaostatka. Peto mjesto je zauzeo Eugenio Amos sa nešto manje od 35 sekundi zaostatka za Loebom.

Poredak u kategoriji automobila nakon 4. etape:

 1. Peterhansel/Cottret (Team Peugeot Total)
 2. Loeb/Elena (Team Peugeot Total) +00 h 06' 55''
 3. Sainz/Cruz (Team Peugeot Total) +00 h 13' 06''
 4. Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) +00 h 58' 48''
 5. Ten Brinke/Perin (Toyota Gazoo Racing) +01 h 10' 24''
Kamioni

Specijal u kategoriji kamiona je još uvijek u toku, a na CP2 najbrža vremena su imali momci u Kamazovim kamionima. Prvi je Nikolaev, drugi Mardeev i treći Shibalov. Pobjednik jučerašnje etape Villagra je četvrti, a Kazahstanac, Ardavichu je peti.

Sutra je pred posadama peta etapa od San Juan de Marcona do Arequipe, duga 508 km za motocikle i kvadove, a čak 666 km za automobile i kamione.

Autor: Redakcija