Reli Dakar - 40 godina poslije

03.01.2018 u 12:14

Sve je spremno za početak ovogodišnjeg izdanja relija Dakar. Trebalo bi biti jubilarno četrdeseto, ali nije. Svi se sjećamo 2008. godine kada je reli iz sigurnosnih razloga otkazan samo dan prije starta. Bez obzira na to, ova godina je jubilej ideje koja živi već 40 godina.

Reli Dakar je zasigurno najteže automobilističko takmičenje, a nećemo se ustručavati da kažemo da je to najteže sportsko takmičenje na svijetu. I to nije tek puko takmičenje gdje se borite za neku nagradu. Reli Dakar je stil života. To nije igra za dječake, ovdje opstaju samo najjači. Dakar vas ne pita za vaše ime i vaše uspjehe koje ste stekli za života. Potpuno je nebitno da li iza sebe imate devet WRC titula, takođe potpuno je nevažno da li ste vi neustrašivi El Matador i da li vas mediji i publika nazivaju „Mr. Dakar“. Na reliju Dakar su i najveći padali. Pa čak i ovdje nabrojani Loeb, Sainz i Peterhansel. Padali su i drugi, manje ili više poznati vozači. Ali svaki pad je značio novu lekciju, životnu lekciju. Zbog toga je Dakar nešto posebno. Dok polako završavamo uvod u najavu onoga šta nas očekuje ove godine, želimo da se sjetimo i tvorca relija Dakar – Thierrya Sabinea koji nije sa nama već 22 godine, ali i dalje živi kroz duh relija Dakar. Beskrajno smo mu zahvalni što je prije 40 godina pokrenuo ovu sjajnu priču i ostavio nam u amanet da čuvamo tradiciju ovog takmičenja.

Pređimo na ono što nas očekuje ove godine. Reli Dakar se vozi od 6.1. do 20.1. Kao i svake godine, vozi se 13 dana uz jedan dan odmora. Ovogodišnje izdanje prolazi kroz tri države: kreće iz Perua gdje će se zadržati prvih 6 dana kada prelaze granicu i stižu u La Paz, u Boliviji. Dan odmora je upravo u La Pazu iz kojeg kreće drugi dio relija kada će nakon 3 dana vožnje u Boliviji preći u Argentinu gdje će i biti ceremonijalni cilj, tačnije u argentinskom gradu Cordobi. Posade će preći skoro 9.000 km, od toga više od 4.500 km otpada na brzinske ispite, a nešto manje od 4.500 km na vezne dionice. Organizatori su spremili i maratonsku etapu za sve kategorije. Posade će provesti čak pet dana na nadmorskoj visini većoj od 3.000 metara što iziskuje vrhunsku fizičku i mentalnu pripremljenost.

Pet zasebnih kategorija biće bodovane za ovogodišnji reli Dakar. Kao i uvijek, tu su motocikli, kvadovi, automobili, UTV bagiji i kamioni.

Najbrojniji su kao i obično motociklisti. Njih 101 kreće iz Lime put Cordobe sa istom namjerom, a to je da se bore za titulu najboljeg. Listu predvodi prošlogodišnji pobjednik Sam Sunderland iz KTM Racinga. Kao i prošle godine, najveću konkurenciju predstavljaće mu njegove timske kolege Matthias Walkner, Gerard Farres, Toby Price i Štefan Svitko. Pomenuti vozači predstavljaju ujedno i KTM-ov „udarni“ tim. Yamaha ove godine ima samo dva predstavnika sa realnim šansama za borbu, a to su van Beveren i Caimi. Najveće pitanje jeste koliko se Hondin tim može suprotstaviti nezaustavljivom KTM-u. Joan Barreda i Paulo Goncalves će pokušati da konačno skinu sa trona austrijski tim.

Kategorija koja postaje sve jača jesu kvadovi. Cifra od 48 prijavljenih vozača je za svaku pohvalu, obzirom da se radi o relativno mladoj kategoriji. Nakon dominacije braće Patronelli, došao je red na nova lica pa je Sergei Kariakin prošle godine pokupio svu slavu i trijumfovao na svojoj Yamahi. Društvo u kategoriji pravit će mu Casale, Copetti, Sonik, Dutrie i drugi žestoki momci, spremni da dočekaju grešku branioca titule.

Došli smo i do kategorije automobila. Kategorija koja iz godine u godinu priređuje vrhunske dvoboje i neizvijesne ishode relija. Automobili su druga najbrojnija kategorija sa 66 posada. Ova godina ostaje upamćena po posljednjem nastupu Peugeota na reliju Dakar, sigurno posljednjem nastupu Loeba, a moguće je da posljednji put gledamo i legendarnog Carlosa Sainza u ulozi takmičara. Reli nije ni krenuo, a Peugeotov „dream team“ je počeo da skreće pažnju na sebe. Kao da žele ostaviti neizbrisiv trag u historiji ovog takmičenja. „Automobiliste“ predvodi neumorni Mr. Dakar – Stephane Peterhansel, takođe vozač Peugeota. Iza njega, na listi se nalaze dvostruki pobjednik relija, Nasser Al – Attiyah, kao i pobjednik iz 2014. Godine, Nani Roma. Svoju šansu traže i de Villiers, Hirvonnen, Terranova, Despres, a ne smijemo zaboraviti ni Al – Rajhija koji je pokazao da itekako zna voziti ovu vrstu relija.

Najmlađa kategorija na reliju Dakar jesu UTV bagiji. Činjenica da je ovo tek druga godina u kojoj se boduju kao posebna kategorija opravdava „tanku“ listu prijavljenih od samo 10 posada. Leandro Torres neće braniti titulu, pa je prva na listi jedna dama koja dolazi iz Italije. Camelia Liparoti predvodi skromnu listu učesnika ove kategorije, ali to nije razlog da i od ove kategorije ne očekujemo mnoštvo uzbuđenja.

Za kraj, ostali su najveći, najteži i najjači – kamioni. Njih 38 polazi iz Lime u dvosedmičnu borbu za titulu pobjednika. Najveća očekivanja imaju u Kamazu jer Eduard Nikolaev brani titulu pobjednika, a posao mu neće biti ni malo lak obzirom na jaku konkurenciju u vidu Villagre (Iveco), timskog kolege Sotnikova, Vasilevskog (MAZ), Lopraisa i Kolomya u Tatrama, kao i Ayrata Mardeeva u još jednom Kamazu.

Reli Dakar 2018. počinje u subotu, 6.1.2018. svečanim startom u Limi nakon kojeg se vozi prva etapa Lima – Pisco dužine 272 km (31 km brzinca).

Autor: Redakcija