Reli Dakar 5.dan - Dan smrti

10.01.2018 u 20:37

Reli Dakar je najveći izazov za vozače i automobile, ali da li je organizator ove godine otišao predaleko?

Ne, na svu sreću niko nije smrtno stradao. Međutim, samo rijetki su prošli bez problema na današnjoj etapi. Peta etapa vožena je od San Juan De Marcona do Arequipa. Za motocikle i kvadove je bila nešto kraća, 774 km, dok su automobili i kamioni vozili čak 934 km. I današnjom etapom dominirale su dine koje su, kao i prethodnih dana, stvarale najveće probleme vozačima. Uistinu, Reli Dakar odavno nije bio zanimljiviji. Međutim, primjetan je veliki broj odustajanja i, što nam se pogotovo ne sviđa, veliki broj povreda učesnika. Reli Dakar je oduvijek važio za težak reli, najteži na svijetu. Oduvijek je bilo povreda, lomova ekstremiteta i sličnih nemilih scena. Ipak, pored svih sigurnosnih unaprijeđenja koja imamo na današnjici, neprihvatljivo je da imamo ovoliki broj povreda na jubilarnom izdanju relija. Nadamo se da će organizatori malo promisliti prije nego bude kasno. Ljudski život je najvrijedniji, a sigurni smo da bi i publika radije prihvatila nešto manje uzbuđenja nego da njihovi heroji svakodnevno strahuju za život kao da se radi o ratištu, a ne o prestižnom reliju. Pogledajmo šta se to dešavalo danas...

Motocikli

Joan Barreda Bort je odnio pobjedu na današnjoj etapi. Vozač Honde bio je daleko najbrži i možemo samo nagađati šta bi bilo da se nije izgubio trećeg dana relija. Ipak, ako nastavi ovim tempom, prvo mjesto je udaljeno samo 7 minuta od njega. Prvo mjesto i nakon petog dana drži Van Beveren. Danas je imao mnogo problema u dinama i izgubio je čak 14 i pol minuta. Walkner i Benavides su to pametno iskoristili da se približe Francuzu pa se njegova prednost istopila na samo minut u odnosu na Benavidesa i minut i 15 sekundi u odnosu na Walknera. Čini se da nas očekuje tijesna borba do kraja relija.

Poredak u kategoriji motocikala nakon 5. etape:

1.Van Beveren (Yamaha)

2.Benavides (Honda) +00 h 01' 00''

3.Walkner (KTM) +00 h 01' 15''

4.Barreda Bort (Honda) +00 h 07' 33''

5.De Soultrait (Yamaha) +00 h 07' 42''

Kvadovi

Ignacio Casale je nezautstavljiv. I nakon pet dana, Čileanac je vodeći u ukupnom plasmanu. Današnju etapu je završio na drugom mjestu, iza Nicolasa Cavigliassa. Alexis Hernandez završio je kao treći. Poredak najboljih pet su zaključili Giovanni Enrico i Marcelo Medeiros. Zanimljivo je da su Cavigliasso i Enrico prvi put na reliju, a već imaju sjajne rezultate i sigurno možemo računati na njih u narednim godinama. A ko zna šta nam donosi nastavak ovogodišnjeg izadanja relija...

Poredak u kategoriji kvadova nakon 5. etape:

1.Ignacio Casale

2.Alexis Hernandez +00 h 40' 13''

3.Pablo Copetti +00 h 58' 37''

4.Nicolas Cavagliasso +01 h 09' 26''

5.Gustavo Gallego +00 h 13' 31''

Automobili

Težak dan za jučerašnjeg pobjednika. Sebastien Loeb je primoran da odustane sa relija nakon povrede njegovog suvozača, Daniela Elene. Prethodnih dana smo pisali o povredi Sunderlanda, motociklisti su uglavnom zadobijali lomove ruku, Nani Roma je zadobio povredu glave... Da, ovo je Dakar. Izazov. Ali stvar postaje ozbiljna i iskreno se nadamo da je Elena posljednja "žrtva" ovogodišnjeg izdanja Relija Dakar. Etapu je osvojio Stephane Peterhansel koji sada ima otvoren put do nove pobjede na Reliju Dakar. Drugu poziciju je zauzeo Holanđanin ten Brinke. On je nadmašio svog kolegu De Villiersa i Peugeotovog vozača, Sainza. El Matador vozi sjajno i napredovao je mnogo u posljednja 3 dana te sada zauzima drugu poziciju u generalnom plasmanu. Nasser Al-Attiyah je dan završio na petom mjestu.

Poredak u kategoriji automobila nakon 5. etape:

1.Peterhansel/Cottret (Team Peugeot Total)

2.Sainz/Cruz (Team Peugeot Total) +00 h 31' 16''

3.Ten Brinke/Perin (Toyota Gazoo Racing) +01 h 15' 16''

4.Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) +01 h 23' 21''

5.De Villiers/Zitzewitz (Toyota Gazoo Racing) +01 h 34' 34''

Kamioni

Čak ni najjači momci nisu bili netaknuti. Prošlogodišnji pobjednik, Eduard Nikolaev, danas je skoro završio svoj nastup na ovogodišnjem reliju. On je svoj Kamaz prevrnuo na bok i činilo se da je sve gotovo, ali je ipak uspio da vrati kamion na točkove i čak trijumfuje na današnjoj etapi. Drugo mjesto je zauzeo Bjelorus Siarhei Viazovich za volanom MAZ-a, a iza njega su završili Van Genugten u Ivecu, Sotnikov u Kamazu i pobjednik jučerašnje etape, Federico Villagra.

Poredak u kategoriji kamiona nakon 5. etape:

1. Nikolaev/Yakovlev/Rybakov (Kamaz)

2. Villagra/Torlaschi/Yacopini (Iveco) +00 h 58' 05''

3. Viazovich/Haranin/Zhyyhulin (MAZ) +02 h 28' 46''

4. Macik/Tomasek/Mrkva (LIAZ) +03 h 45' 40''

5. Sugawara/Takahashi (Hino) +03 h 49' 08''

Autor: Redakcija