Reli Dakar 6. dan-Ulazak u Boliviju

11.01.2018 u 22:58

Konačno mirniji dan na Reliju Dakar

Novi dan, novi izazov. Do prijeko potrebnog odmora bila je samo jedna etapa. Uslovno rečeno samo, pošto je pred posadama bila izuzetno zahtjevna etapa, međutim, kao da su naučili lekciju na jučerašnjoj etapi. Danas su svi bili znatno rezervisaniji, a to je rezultiralo manjim brojem grešaka. Nakon pet dana provedenih u pješčanim dinama, posade su danas po prvi put vozili etapu bez dina. Više od 90% etape je bilo na zemljanoj podlozi što je više nalikovalo običnom reli brzincu.

Motocikli

Dobili smo novog lidera u kategoriji motocikala. Kevin Benavides je strpljivo čekao kiks do danas vodećeg van Beverena. Francuz je danas izgubio previše vremena da bi se zadržao na prvoj poziciji. Zaostatak za vodećim je iznosio preko tri minute i sada je on taj koji će morati da juri Hondinog Argentinca. S druge strane, Benavides je kasnio svega pola minute za pobjednikom današnje etape Meom. Toby Price je zabilježio isto vrijeme kao Benavides, ali je Argentinac rangiran ispred njega. Ipak, odličan dan za Australca na KTM-u. Dva nova lica u top 5 po prvi put ove godine. Četvrto mjesto je otišlo u ruke Diega Martina Duplessisa, a peti je bio Daniel Oliveras Carreras.

Poredak u kategoriji motocikala nakon 6. etape:

1.Kevin Benavides (Honda)

2.Adrien Van Beveren (Yamaha) +00 h 01' 57''

3.Matthias Walkner (KTM) +00 h 02' 50''

4.Xavier De Soultrait (Yamaha) +00 09' 24''

5.Joan Barreda Bort (Honda) +00 h 09' 33''

Kvadovi

Vodeća pozicija Ignacia Casalea je netaknuta i šestog dana relija. Pametno vozi, ne rizikuje i samo njeguje svoju prednost koja bi mu trebala biti dovoljna ako ne se ne desi nešto nepredviđeno. Danas je završio četvrti, čak tri minute iza pobjednika etape Gonzaleza, ali minutu ispred glavnog konkurenta Hernandeza. Drugoplasirani je bio Pablo Copetti koji bi možda mogao zaprijetiti Hernandezu u narednim danima. Treće mjesto je pripalo Galeanu, predstavniku Paragvaja. Peto mjesto je pripalo Simonu Vitseu

Poredak u kategoriji kvadova nakon 6. etape:

1.Ignacio Casale

2.Alexis Hernandez +00 h 41' 30''

3.Pablo Copetti +00 h 57' 16''

4.Jeremias Gonzalez Ferioli +01 h 12' 23''

5.Gustavo Gallego +01 h 16' 45''

Automobili

U kategoriji automobila jedan miran dan bez iznenađenja. Stephane Peterhansel se odlučio da čuva automobil i ne napada. Ipak, timski kolega Sainz mu neće dozvoliti da se opusti. El Matador je danas bio ubjedljivo najbrži. Peterhansel je za njim kasnio 4 minute, a iza Peterhansela se zaustavio dvostruki pobjednik Relija Dakar, Nasser Al-Attiyah. Četvrto mjesto je pripalo Ginielu De Villiersu, a top pet je kompletirao Cyril Despres, skoro devet minuta iza Sainza.

Poredak u kategoriji automobila nakon 6. etape:

1.Peterhansel/Cottret (Team Peugeot Total)

2.Sainz/Cruz (Team Peugeot Total) + 00H 27' 10''

3.Ten Brinke/Perin (Toyota Gazoo Racing) + 01H 20' 41''

4.Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) + 01H 24' 20''

5.De Villiers/Zitzewitz (Toyota Gazoo Racing) + 01H 35' 59''

Kamioni

Do momenta objavljivanja članka, kamioni nisu završili svoju etapu. Prema zadnjim informacijama, na WP5 najbrži je Macik, iza njega je Villagra, treći je Sotnikov, četvrti Van Genugten i peti Kolomy. Vodeći Nikolaev je tek na osmom mjestu.

Autor: Redakcija