Reli Dakar 8.dan - Posljednji mohikanac

13.01.2018 u 23:35

Drama u pustinji se nastavlja

Nakon sedmog dana, dana odmora, posade su nastavile svoj put ka Argentini. Zajedno sa posadama i mi smo odmorili i nismo pisali ništa sedmoga dana. Danas, sa prvim takmičarom na startu, vratili smo se na posao. Sedma etapa se vozila od La Paza do Uyunija, ukupne dužine 727 km, od toga 425 km specijala. Što se tiče strukture terena po kojem se vozilo, 66% etape je voženo na zemlji, 28% na pijesku i 6% kroz vegetaciju. Današnja etapa je donijela obrate i smjene na čeonim pozicijama.

Motocikli

Kevin Benavides je na odmor otišao kao vodeći u kategoriji motociklista. Naravno znali smo da neće trajno ostati na toj poziciji i da ćemo imati neizvjestan reli do samoga kraja. Već danas smo se uvjerili da smo bili u pravu. Adrien Van Beveren je nadoknadio izgubljeno vrijeme i danas se vratio na lidersku poziciju. Francuz je današnju etapu završio kao drugoplasirani. Benavides je završio treći, međutim niko nije mogao da se suprotstavi letećem Špancu-Barredi Bortu. Iako je bio daleko iza vodećih, sjajnim vožnjama je nadoknadio izgubljeno vrijeme i sada je u situaciji da se bori za pobjedu. Međutim, ne baš lijepe vijesti stižu iz bivaka. Na putu ka Uyuniju, Joan je zaradio povredu koljena, a prema nekim navodima radi se o lomu. Nadamo se da je u pitanju lakša povreda koja mu neće smetati u velikoj mjeri u nastavku relija.

Poredak u kategoriji motocikala nakon 7. etape:

 1. Van Beveren (Yamaha)
 2. Benavides (Honda) +00 h 03' 14''
 3. Barreda Bort (Honda) +00 h 04' 45''
 4. Walkner (KTM) +00 h 08' 18''
 5. Price (KTM) +00h 13' 34''

Kvadovi

Iako je nezahvalno prognozirati rezultat na Reliju Dakar, ne znamo šta se mora desiti Ignaciu Casaleu da ispusti prednost od jednog sata ispred Hernandeza. Čileanac je i danas „krstario“ i održavao prednost koju ima. Iako nije forsirao, stekao je novih 20 minuta prednosti u odnosu na Hernandeza koji je završio tek na osmom mjestu. Pobjedu na specijalu je odnio Axel Dutrie ispred Marcela Medeirosa.

Poredak u kategoriji kvadova nakon nakon 7. etape:

 1. Ignacio Casale
 2. Alexis Hernandez +01 h 01' 09''
 3. Jeremias Gonzalez Ferioli +01 h 28' 13''
 4. Nicolas Cavigliasso +01 h 31' 20''
 5. Axel Dutrie +02 h 51' 07''

Automobili

Ako se u kategoriji kvadova nazire pobjednik, u kategoriji automobila reli dobija potpuno novi tok. Stephane Peterhansel je izgubio šansu da se bori za pobjedu na reliju. Francuz je udario u stijenu u pokušaju da obiđe motociklistu i pri tom ozbiljno oštetio svoj Peugeot. Najpametniji pristup do sada ima Carlos Sainz koji je dobio današnju etapu i serviranu pobjedu na Reliju Dakar. Iako ima još mnogo da se vozi, potrebno je samo da čuva prednost jer je ima dovoljno da opušteno privede reli kraju i donese Peugeotu njihovu posljednju pobjedu. Ujedno, on je posljednji Peugeotov vozač koji ima šansu da pobijedi. Zato smo odlučili da mu posvetimo naslov, te smo ovaj članak simbolično nazvali „posljednji mohikanac“.Drugo vrijeme dana je zabilježio De Villiers u Toyoti, odmah ispred timskog kolege Al-Attiyaha. Jakup Przygonski je prikazao sjajnu vožnju danas i zasluženo završio na četvrtom mjestu. Martin Prokop je kompletirao poredak najboljih 5 u svom Fordu.

Poredak u kategoriji automobila nakon nakon 7. etape:

 1. Sainz/Cruz (Team Peugeot Total)
 2. Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) +01h 11' 29''
 3. Peterhansel/Cottret (Team Peugeot Total) +01 h 20' 46''
 4. De Villiers/Zitzewitz (Toyota Gazoo Racing) +01 h 20' 54''
 5. Ten Brinke/Perin (Toyota Gazoo Racing) +01 h 25' 04''

Kamioni

Pobjedu na današnjoj etapi odnio je Holanđanin za volanom Iveca-Ton Van Genugten. On je bio brži i od Villagre i Nikolaeva. Velika borba se vodi između pomenutog dvojca, ali čini se da Nikolaev ipak kontroliše situaciju i da mu je prednost od 49 minuta dovoljna da privede reli kraju na siguran način. Iza Nikolaeva na trećem mjestu, današnju etapu su završili Kolomy na četvrtom mjestu i Macik na petom mjestu.

Poredak u kategoriji kamiona nakon 7. etape:

 1. Nikolaev/Yakovlev/Rybakov
 2. Villagra/Torlaschi/Yacopini +00 h 49' 47''
 3. Viazovich/Haranin/Zhyhulin +02 h 49' 08''
 4. Macik/Tomasek/Mrkva +03 h 15' 35''
 5. Genugten/Kinderen/Willemsen +04 h 24' 05''

Autor: Redakcija