Reli Poreč 2018: Rok Turk najbrži nakon prvog dana

29.09.2018 u 09:14

Slovenačka posada Turk/Kacin diktira tempo u jakoj konkurenciji

Nakon otkazivanja Croatia relija, Reli Poreč je pomjeren iz svog standardnog termina i poslužiće kao završno takmičenje za šampionat Hrvatske u reliju. Osim za hrvatski šampionat, reli se boduje za FIA CEZ reli šampionat, šampionat Slovenije i Hyundai Trofej.

Na shakedownu, najbrže vrijeme je imao gostujući takmičar, David Botka u Škodi Fabiji R5. Drugo mjesto je zauzimao još jedan Mađar, Andras Hadik, dok je prošlogodišnji pobjednik Croatia relija, Vlastimir Majerčak, zauzeo treće vrijeme. Najbrži domaći takmičar je bio Viliam Prodan u Škodi Fabiji R5 kojem je ovo tek drugi reli ove godine. Nakon pobjede u Opatiji, Prodan je propustio ostatak šampionata i vratio se na kraju. Top 5 je kompletirao slovenački predstavnik Rok Turk, koji ove godine vozi u životnoj formi.

Ipak, shakedown je samo "proba" za ono što posade zaista očekuje. Tri brzinca: Tar 1, Poreč 1 i Poreč 2, donijeli su pomalo očekivan poredak. Rok Turk je poveo reli i istakao kandidaturu za pobjednika relija već prvog dana. Iako su razlike minimalne, Turk do sada nije bio ovako brz i čini se da je pronašao ključ za pobjedu letećih posada iz Mađarske i Slovačke.

Drugo vrijeme, samo sedam desetinki iza Turka, ostvario je David Botka. Botka je bio na visini zadatka, dovoljno blizu Turka da ostavi sebe u igri za subotnju bitku. Treći je bio Andras Hadik, vodeći u poretku R5 klase u FIA CEZ šampionatu. Četvrto poziciju, baš kao i nakon shakedowna, držao je Viliam Prodan, jedini takmičar iz Hrvatske s realnim šansama za pobjedu, jer se na reliju nisu pojavili ni Hideg ni Šebalj. Peto mjesto je zauzeo Sandor Olle, u još jednoj Fabiji R5.

Važno je napomenuti da Turkov glavni rival u borbi za titulu prvaka Slovenije, Claudio de Cecco, zauzima tek desetu poziciju i čini se da će teško uhvatiti Turka do kraja relija.

Autor: Redakcija