Renties Ypres Rally - Neuville dominantno do pobjede

23.06.2018 u 22:42

Atkuelni lider WRC šampionata nastupio pred domaćom publikom

Gorak ukus nakon prošlogodišnjeg prevrtanja pred domaćom publikom proganjao je Neuvillea. Sa velikom željom se vratio u svoje "dvorište" i zablistao. Od 23 brzinca, Neuville je osvojio čak 15. Već prvog dana je krenuo žestoko i djelovao je prebrzo za ostale. Ipak, Belgija je uvijek imala kvalitetne reli vozače pa se ni oni nisu tako lako predali. Ipak, Neuville je pokazao zašto je u samom vrhu svjetskog relija.

Sa čak 40 sekundi je slavio ukupnu pobjedu na Ypres Rallyu. Najbliži pratilac mu je bio Vincent Verschueren u Škodi Fabiji R5. Treće mjesto je pripalo Krisu Princenu u još jednoj Fabiji R5. O kvalitetu i brzini ovog automobila govori činjenica da je čak sedam Fabija završilo u top 10.

Pored takmičarskog, Neuvilleov nastup na Ypres reliju je imao i humanitarni karakter. Njegov Hyundai i20 R5 je bio izlijepljen u bojama fondacije Rode Neuzen Dag koja pomaže djeci i omladini koja se bori sa teškim bolestima. Jedan Neuvilleov fan je na račun fondacije uplatio 3.600€. Kao nagradu, dobio je vožnju iz snova. Na jednom od testova za Ypres reli je zamijenio Nicolasa Gilsoula na mjestu suvozača i čitao radar svom omiljenom vozaču. Pored toga, on će na raspolaganju imati Neuvilleov trening auto i VIP propusnice na asfaltnim relijima.

Rezultati:

  1. Neuville/Gilsoul (Hyundai)
  2. Verschueren/Hostens (Škoda)
  3. Princen/Eelbode (Škoda)
  4. Cherain/Cuvelier (Škoda)
  5. Bedoret/Walbrecq (Škoda)
  6. Fernemont/Maillen (Škoda)
  7. Kobus/de Wild (Škoda)
  8. Edwards/Garrod (Ford)
  9. Bogie/Rowan (Škoda)
  10. Cronin/Galvin (Hyundai)

Autor: Redakcija