SAMS BiH održao svečano proglašenje šampiona za 2018.

11.12.2018 u 15:16

Svečanost održana u Cazinu

U Cazinu je prošle subote održano proglašenje šampiona BiH za sezonu 2018. U svečanoj atmosferi okupili su se najuspješniji vozači u disciplinama karting, krug, brdo, reli, slalom, OVS i trke ubrzanja. U sklopu svečanosti, dodijeljena su posebna priznanja za doprinos autosportu u BiH, kao i dvije zlatne kacige, Ivici Maliću (slalom) i Seadu Agiću (street race).

Među prvima koji su primili svoja priznanja bili su učesnici karting šampionata. Podmladak bh. autosporta se konačno počinje formirati. Ako je karting u BiH bio u krizi, stvari su se počele popravljati i sve je više djece koja se priključuje šampionatu. Prije svega, tu mislimo na Tuzlake koji čine okosnicu šampionata, a pravo otkriće ovogodišnjeg šampionata je Aladin Begić. Sa svega šest godina, ovaj dječak pokazuje zavidne sposobnosti i ogroman talenat na stazi. Najbolji rezultat u klasi IA ostvario je Vedad Bekić ispred Farisa Jahića i Aladina Begića. U klasi IB, titulu prvaka je odnijela Melina Tučić, srebro je odnio Alem Đulović, a bronzu Abaz Đulović. Klasa IIA je protekla u dominaciji Amira Ajdaslića koji je upisao 3 pobjede na 3 trke. Drugi je bio Muhamed Bureković, a treća je Amina Grbo. Drugoplasirani iz klase IB, Alem Đulović, ponio je titulu najbržeg u klasi IIB. Drugi je bio Nemanja Knežević, a treći je i u ovoj klasi bio Abaz Đulović. Najjaču klasu je pokorila Amina Grbo, drugi je Boriša Sikima, a treća je Anđela Knežević. U poretku klubova, najbolji je bio TUZAMK, drugo mjesto je zauzeo AKK Magnum dok je trećeplasirani bio Auto 4x4 Club iz Sarajeva.

Disciplina koja je poljuljana zbog nedostatka sredstava koje iziskuje jeste krug. Shodno tome, ove godine su vožena tri trkaća vikenda sa 5 trka. U klasi N3 titulu je osvojio veteran ovog takmičenja, Krešimir Bodnaruk. On je sa tri pobjede, dvije na Zalužanima I jedna na Grobniku, osigurao svoju titulu prvaka BiH. U klasi E1-14 šampionsku titulu nosi Dejan Tatić iz Banja Luke. Drugu godinu zaredom, najbolji u klasi E1-15 bio je Jasmin Hrnić, a druga pozicija je pripala Mladenu Tojiću. U najjačoj klasi, Damir Ljubić je osvojio još jednu titulu prvaka, a drugo mjesto je osvojio Branimir Simić. Najbolji među klubovima bio je banjalučki Crankshaft. Drugo mjesto je pripalo AK Spin iz Sarajeva, dok je AMK Široki osvojio treće mjesto.

Brdske trke su bile i ostale najzanimljivija disciplina u bh.šampionatu. Ove godine je ispisana historija jer sup o prvi put u istoj sezoni otac i sin osvojili titule u svojim klasama. Radi se naravno o Bakiru I Harunu Hadžiću koji nastavljaju da pomjeraju granice u BiH. Prvi na redu za dodjelu su bili takmičari kategorije Historic, a prvak najslabije klase P1 je ujedno i debitant iz Sarajeva, Rijad Begić. Klasu P2 je osvojio njegov sugrađanin Dane Milenović, a drugo mjesto je pripalo Harisu Memiševiću. Adis Abdić je bio najbolji u klasi P3. U poretku grupe, najbolji je bio Dane Milenović, drugoplasirani je bio Adis Abdić, a treće mjesto je za pola boda pripalo Rijadu Begiću. Dejan Vujasin je za samo jedan poen osvojio titulu u klasi N2 ispred Draška Cunjka, dok je treće mjesto pripalo Amelu Semaniću. Neprikosnoveni vladar klase N3 je i ove godine Harun Hadžić. Sezona bez greške krunisana je drugom titulom za samo tri godine. Fahrudin Dolić je osvojio drugo mjesto, a treći je bio Krešimir Bodnaruk. Dejan Tatić je ostvario pobjede na svakoj voženoj trci i nakon nesretnog kraja 2017. godine, mladi Banjalučanin je ipak došao do druge titule na brdu. Drugi je bio Armin Mujkanović iz Tuzle. Dvostruku krunu odnosi Jasmin Hrnić. Pored titule na krugu, Hrnić je pokorio i brdo. Goran Dojčinović nakon dugogodišnje dominacije ostaje bez titule i osvaja drugo mjesto, a Asmir Halilagić treće. Baš kao i sin, Bakir Hadžić, ovu godinu će pamtiti po novoj tituli u klasi. Pametno i iskusno do samoga kraja, stariji Hadžić više nego zasluženo osvaja titulu u klasi E1-16. Drugi je bio Salih Ljubijankić, a treći Mladen Šoljić. U najjačoj klasi, titulu je osvojio Alem Semanić. Drugo mjesto je pripalo Edisu Hadžipašiću, a treće Sanelu Ćehiću. Prvak u poretku klubova kao i na krugu je Crankshaft, drugi je AMK Extra Sport iz Cazina, a treći AK ArcRACING iz Sarajeva.

Ostale discipline u drugom dijelu izvještaja...

Autor: Redakcija