Startao 40. Reli Dakar

06.01.2018 u 22:07

Najteže reli takmičenje na svijetu slavi jubilej

Svečanim startom u Limi počelo je 40. izdanje najzahtjevnijeg relija na svijetu. Preko startne rampe, krenulo je 188 posada u konkurenciji motocikala, 103 posade u konkurenciji automobila i SxS bagija i 44 kamiona. Pred posadama je bila „kratka“, uvodna etapa od Lime do Pisca.

Prvi sprint u konkurenciji motora pripao je Samu Sunderlandu ispred van Beverena i Quintanille. Sunderland je slavio sa 32 sekunde prednosti u odnosu na van Beverena i 55 sekundi odnosu na Quintanillu. Poredak top 5 su kompletirali Joan Barreda Bort i Xavier de Soultrait.

Među kvadovima, najbolje vrijeme je postavio Casale, a iza njega su završili branilac titule Kariakin i Copetti. Casale je izjavio kako mu nije cilj da juriša pobjede na brzincima, već mu je glavni cilj konačna pobjeda na reliju.

Svoj nastup na ovogodišnjem reliju Dakar u konkurenciji automobila, najbolje je započeo Nasser Al-Attiyah nadmašivši vremena ten Brinkea i lokalnog heroja Fuchsa. Al-Attiyah je za volanom Toyote došao do minimalne prednosti od 25 sekundi ispred drugoplasiranog i 34 sekunde u odnosu na trećeplasiranog Fuksa. Težak početak imali su momci iz Peugeota. Peterhansel je već na prvom brzincu izgubio nešto više od 2 minute i zauzeo je 11. mjesto, a nisu bolje prošli ni Despres niti Sainz. Najgore je prošao Sebastien Loeb čije su kočnice otkazale nakon samo 3 km brzinca. Francuza je to koštalo 5 minuta i 37 sekundi. Ipak, navijače Peugeotovog tima ovo ne treba zabrinjavati, jer reli je tek krenuo i svi zaostatci u ovom slučaju su veoma mali.

U kategoriji kamiona, najbolji start imao je Loprais u Tatri ispred den Brinka u Renualtu i Nikolaeva u Kamazu. Sva trojica se nalaze unutar pola minute što obećava veliku borbu do samoga kraja.

Pravi izazov kreće sutra, kada kreće prava akcija na jubilarnom izdanju relija Dakar. Pred posadama je etapa duga 279 km, od toga samo 12 km otpada na veznu dionicu, dok dužina brzinskog ispita iznosi 267 km.

Autor: Redakcija