Volkswagen predstavio Polo GTI R5

08.11.2017 u 17:24

Novi model iz Volkswagenovog sportskog odjeljenja namijenjen privatnim reli timovima

Njemački gigant iz Volfsburga, Volkswagen, na svojoj zvaničnoj facebook stranici je objavio prvu zvaničnu skicu novog trkaćeg automobila. Polo GTI R5 je baziran na najnovijoj, šestoj generaciji modela. Prema najavama iz Volkswagen Motorsporta, Polo GTI R5 bi svoj debi trebao imati na domaćem terenu, preciznije na WRC reliju u Njemačkoj početkom avgusta.

Volkswagen je dominirao svijetom relija kao fabrička ekipa od 2013. godine do prošle kada su objavili svoje povlačenje iz WRC-a. Ovoga puta, Polo je namijenjen privatnicima i profesionalnim timovima. Automobil je dobio i zvaničnu homologaciju FIA-e pa će se svi kupci moći takmičiti i u najvećim šampionatima kao što su WRC i ERC.


"Sa Polom GTI R5 se nadamo da ćemo uspješno prenijeti našu stručnost koju smo stekli osvojivši četiri WRC titule i ponuditi prvoklasni reli automobil, koji će moći da se takmiči u raznim nacionalnim šampionatima i WRC-u. Prije prvih relija koji će uslijediti naredne godine, podvrgnućemo automobil rigoroznom testiranju kako bismo bili sigurni da je spreman za specifične uslove relija širom svijeta" , rekao je direktor Volkswagen Motorsporta Sven Smeets.


Razvoj automobila započet je početkom 2017. godine, a projekat je nadgledalo nekoliko osoba odgovornih za dominantnu WRC kampanju Volkswagena.

Autor: Redakcija