WRC Australija 2018: Citroen dominirao tokom prvog dana

16.11.2018 u 11:09

Prvog dana posljednjeg relija sezone voženo je osam brzinaca

U najboljem svjetlu su se pokazali vozači Citroen Racinga. Mads Ostberg je trenutno u vodstvu ispred svog timskog kolege Craiga Breena. Njih dvojica su na savršen način iskoristili povoljne startne pozicije jer australski šljunak je već zadao glavobolje mnogima.

Svi pogledi su usmjereni na dvoboj Ogiera i Neuvillea. Oni su bili u najgoroj poziciji, poziciji čistača tokom prvog dana jer su oni prvi prolazili brzincima. Ogier je veći dio dana bio ubjedljivo najsporiji u konkurenciji WRC vozača, ako ne računamo Jourdana Serderidisa. Ipak, kao i do sada, Francuza je pratila sreća i uspio se popeti na sedmo mjesto na kraju prvog dana zahvaljujući pehovima posada ispred njega.

Najveći gubitnik dana je Thierry Neuville. Belgijanac je bio znatno brži od Ogiera, ali nejak protiv ostalih posada. Međutim, stvari su se počele popravljati na petom brzincu na kojem je ostvario najbrže vrijeme. Činilo se da Neuville preuzima momentum i da kuca na pobjednička vrata. Ono što je uslijedilo na narednom brzincu je u potpunosti preokrenulo situaciju u Ogierovu korist. Neuvilleu puca zadnja lijeva guma i gubi preko 40 sekundi, a vjerovatno i sve šanse za osvajanje titule.

Treći kandidat za titulu, iako su njegove šanse samo teoretske, Ott Tanak, takođe je imao problema tokom prvog dana. Čini se da uslovi u Australiji nikome ne gode osim Citroenovim vozačima i njihovim automobilima.

Mads Ostberg nije krio zadovoljstvo na kraju dana.

„Bilo je zaista dobro. Na momente je bilo izazovnije nego što sam očekivao, ali auto se ponaša onako kako bih želio i u mogućnosti sam da vozim brzo i precizno. Ne želim lagati, ali naš plan je bio da nakon prvog dana vodimo na reliju.“

Autor: Redakcija