WRC Australija 2018: Ogier najbrži na shakedownu

15.11.2018 u 10:02

Branilac titule ostvario je najbrže vrijeme na shakedownu na Kennards Hire Reliju Australija

Bila je to tijesna borba za vrh liste, ali je Ogier taj koji je u svom posljednjem prolazu na 5,07 km dugoj stazi Bucca ostvario najbrže vrijeme nadmašivši Mikkelsena i Tanka za svega dvije desetinke.

Tanak i njegov kolega iz Toyota Gazoo Racinga, Jari-Matti Latvala, diktirali su tempo na početku shakedowna. Na drugom prolazu, Tanak i njegov drugi timski kolega, Esapekka Lappi su dodatno spustili vremena.

Vremena su nastavila da padaju kako su takmičari čistili stazu od mekanog šljunka. Ogier je onda u svom trećem prolazu izvukao maksimum iz svoje Ford Fieste, dodatno popravivši vrijeme na svom četvrtom i posljednjem prolazu.

Najvrijedniji vozač tokom shakedowna je bio Andreas Mikkelsen koji je u svom Hyundaiju i20 odradio šest prolaza. Na kraju, Norvežanin je bio izjednačen sa Tankom, a obojica su najbolja vremena postavili u četvrtom prolazu.

Samo desetinku iza, na četvrtom mjestu, zaustavio se Thierry Neuville. Belgijanac je uz Ogiera glavni favorit za titulu, a pitanje prvaka biće riješeno upravo na ovom reliju koji je i posljednji ove godine. Razlika između njega i Ogiera iznosi samo tri boda u korist Ogiera, a Neuville na ovom reliju ide na sve ili ništa. Kako bi imao najbolje moguće uslove za borbu, Hyundai mu je ubacio i potpuno novi motor uz unaprijeđenu glavu motora koju će ostali vozači dobiti tek 2019.

Autor: Redakcija