WRC-Italija: Neuville stigao do senzacionalne pobjede

10.06.2018 u 19:06

Reli na Sardiniji nam je priredio epski okršaj Neuvillea i Ogiera

Da je reli kraljevska disciplina autosporta, mogli smo vidjeti ovog vikenda. Svi prisutni na licu mjesta, ali i gledatelji pored malih ekrana gledali su vjerovatno i najuzbudljiviju završnicu relija u historiji. Iskustvo protiv čiste brzine. Petostruki svjetski prvak protiv aktuelnog lidera u šampionatu. Ogier protiv Neuvillea. Ford protiv Hyundaija. Svi pogledi su bili usmjereni ka njima.

Svanuo je 10.6.2018. Dan odluke o pobjedniku. Sebastien Ogier i Julien Ingrassia su pred SS17 imali prednost od 3,9 sekundi. Kada je reli u pitanju, kao da nisu ni imali prednost. Ipak, za posadu koja zadnjih pet godina dominira svijetom relija je to moglo biti dovoljno da upiše još jednu pobjedu i ponovo preplavi medije koji prate WRC. Međutim, na startu su ispred sebe imali vjerovatno i najbržeg vozača današnjice u reliju. Thierry Neuville i Nicolas Gilsoul su prošle godine pokazali zube i bili ozbiljni protivnici Ogieru i Ingrassiji, ali je Ogier pravio manje grešaka i okitio se titulom prvaka. Nakon svih izlijetanja i odustajanja, mnogi su prognozirali da je Neuville prokockao i svoju posljednju šansu da postane prvak. Ogier je bio ranjiv, ali nije znao da iskoristi to. Ove godine, Ogier nije ranjiv, ali ni Neuville ne griješi više. Izreka da ono što te ne ubije, to te ojača definitivno vrijedi za Belgijanca. Sve "bubice" iz prošlosti i sklonost pucanju pod pritiskom su nestali i sada Neuville izgleda nezaustavljivo.

Priznao je to i Ogier. Ne direktno, ali kao da je želio da reći da je Neuville prebrz. Čak i za njega. Iako je vodio od prvog brzinca pa sve do današnjeg posljednjeg, Neuville mu je disao za vratom i pružio definitivno najbolju vožnju u dosadašnjoj karijeri. Razlika se postepeno smanjivala iz brzinca u brzinac. Ni Ogier ni Neuville nisu griješili. Fiesta i i20 su pritisnuti to kranjih granica. Svaka krivina je ličila na ples sa đavolom. Svjedočili smo sudaru titana. Pred posljednji brzinac razlika je iznosila sve 0,8 sekundi u korist Ogiera. Tenzija se osjećala u zraku, svih 19 brzinaca je postalo nebitno. Kompletan reli je stao u jedan brzinac. Neuville je krenuo silovito. Konstantno na limitu, bez kalkulisanja. Letio je Belgijanac talijanskim makadamom. Stiže na cilj kao najbrži od svih takmičara, ali je ostao još jedan koji ga je mogao ugroziti. Njegov najveći rival Ogier je krenuo još brže od njega. Na prvom prolazu je uspio čak i povećati prednost na 1,5 sekundu. Već do druog prolaza ona je spala na 0,2 sekunde. Napetost raste i u bazi Forda i Hyundaija. Napeto je i na cilju. Neuville i Gilsoul nervozno čekaju ishod relija. Ogier prolazi kroz cilj 1,5 sekundu sporiji od Neuvillea. Slavlje je moglo započeti. Neuville i Gilsoul su pobjednici Relija Sardinija 2018. Osim pobjede na reliju, odnijeli su pobjedu i na power stageu i iz Italije su otišli sa 27 bodova prednosti u odnosu na Ogiera.

Rezultati WRC Relija Sardinija:

  1. Neuville/Gilsoul (Hyundai)
  2. Ogier/Ingrassia (Ford)
  3. Lappi/Ferm (Toyota)
  4. Paddon/Marshall (Hyundai)
  5. Ostberg/Eriksen (Citroën)
  6. Breen/Martin (Citroën)
  7. Latvala/Antilla (Toyota)
  8. Kopecky/Dresler (Škoda)
  9. Tänak/Järveoja (Toyota)
  10. Suninen/Markkula (Ford)

Autor: Redakcija