WRC - Monte Carlo: Ogier siguran prvog dana

26.01.2018 u 08:16

Svečanim startom ispred kasina u Monaku, zvanično je počeo Rally Monte Carlo

Prvog dana relija na programu su bila dva noćna brzinca. Po prvi put u historiji, legendarni Sisteron je vožen u suprotnom pravcu. Za posade je to značilo da će već na samom početku reli biti izuzetno težak. Uistinu, tako je i bilo. Sat je otkucao 21:43 i Sebastien Ogier je startao. Krenula je nova sezona Svjetskog reli šampionata. Već sa prvim takmičarom bilo je jasno da su organizatori pred takmičare stavili ogroman izazov. Redom su se okretali i izlijetali Ogier, Neuville, Tanak... Bolje rečeno - svi.

Branilac titule je najbolje prošao prvoga dana. Osim jednog okretanja, šampion nije imao dodatnih problema do kraja dana. Osvojio je oba brzinca i trenutno vodi sa 17,3 sekunde prednosti ispred Andreasa Mikkelsena. Norvežaninu očito gode uslovi u Monte Carlu pa tako i za volanom Hyundaija postavlja odlične rezultate. Nakon prošlogodišnjeg nastupa za volanom Škode Fabije R5, Mikkelsen nastavlja sa dobrim vožnjama i ove godine u WRC automobilu. Uprkos problemu sa kočnicama na prvom brzincu, Norvežanin je ispred obojice kolega iz Hyundaija. Upravo njegov timski kolega, Dani Sordo je završio prvi dan na trećem mjestu sa 25,6 sekundi. Toyotin tim je postigao takođe respektivan rezultat. Esapekka Lappi i Ott Tanak rade dobar posao i upravo oni su zatvorili poredak najboljih pet nakon prvog dana.

Najgori početak relija je imao Thierry Neuville, po mnogima glavni favorit za pobjedu i titulu prvaka svijeta. Belgijanac je krenuo oštro, vozio je veoma agresivno međutim to je bio pogrešan pristup. Neuville je napravio grešku u jednoj krivini, prema njegovim riječima, ušao je samo 5 km/h prebrzo za tu krivinu i isklizao u sniježni nanos. Hyundaijev vozač je tu izgubio mnogo vremena i sada zauzima tek 17. poziciju.

Poredak nakon SS2:

  1. Ogier/ Ingrassia (Ford) 38m 09.8 s
  2. Mikkelsen/ Jaeger (Hyundai) +17,3 s
  3. Sordo/ del Barrio (Hyundai) +25,6 s
  4. Lappi/ Ferm (Toyota) +37,4 s
  5. Tanak/ Jarveoja (Toyota) +42.4 s
  6. Breen/ Martin (Citroen) +52,3 s
  7. Latvala/ Antilla (Toyota) +55,4 s
  8. Bouffier/ Panseri (Ford) +1m 51,0 s
  9. Meeke/ Nagle (Citroen) +2m 12,7 s
  10. Camilli/ Veillas (Ford) +2m 42,2 s

Autor: Redakcija