WRC Njemačka: Tanak neuhvatljiv za konkurenciju

19.08.2018 u 14:29

Estonac u sjajnoj formi koju nosi još iz Finske

Završen je 36. ADAC Reli Njemačka. Sve nekako podsjeća na prošlu godinu. Borba za titulu u punom jeku, dva titana, Neuville i Ogier, Hyundai i Ford. Neuville je po prvi put u karijeri stigao na reli kao vodeći u šampionatu. Njegovo rivalstvo sa Ogierom dobija novu dimenziju. U tom rivalstvu, zaslijepljeni jedan drugim, ne obraćaju pažnju na druge vozače. Isključivo gledaju jedan drugog. Sve to koristi sjajni Ott Tanak, tada u Fiesti. Ogier vozi pametno, upisuje podijum, a Neuville iz prevelike želje pravi grešku i lomi ovijes svog i20 WRC. Upravo tu su se rasplinule njegove šampionske ambicije. Od tada je prošlo 365 dana. Ponovo ista situacija. Neuville stiže u Njemačku kao lider šampionata. I ponovo Ogier i Neuville gledaju jedan drugog, a Tanak grabi naprijed ka novoj pobjedi. Ogier je vozio silovito, Neuville je počeo da pada u plasmanu, ali se držao po strani i sigurno vozio. Znajući iz ličnog iskustva koliko njemački reli može biti okrutan. Od prošlogodišnjeg i ovog izdanja relija, Zemlja je napravila rotaciju oko Sunca, a i Neuville i Ogier su zarotirali svoje uloge. Francuz udara u betonsku ogradu, gubi skoro dvije minute i sve šanse za dobar plasman. Neuville se kasnije popeo na drugo mjesto gdje je i završio reli, a Ogier je na četvrtom mjestu uz dosta sreće uspio da završi reli. Sada Neuville vodi sa 23 boda prednosti u odnosu na Ogiera koji bi mogao da izgubi i drugo mjesto u nastavku šampionata jer sjajni Ott Tanak mu diše za vratom.

Estonac se ozbiljno uključuje u borbu za titulu. U ovom momentu, izgleda kao veća prijetnja Neuvilleu nego sam Ogier koji nema više pravi ritam. Došlo je vrijeme za smjenu na tronu.

Tanak je dominantno pobijedio u Njemačkoj, još jednom oduševio publiku svojom vožnjom. Čak ni na power stageu nije popustio gas i sigurno priveo reli kraju. Ne, stisnuo je do kraja, ali mu je falila samo desetinka za maksimalni učinak.

Drugo mjesto je osvojio već pomenuti Neuville koji se ovaj vikend mučio sa svojim i20 WRC. Nisu uspijevali pronaći pravi setup, ali Belgijanac je ipak uspio da pokupi vrijednih 19 poena.

Toyotin sjajan učinak u Njemačkoj je upotpunio Esapeka Lappi koji je po prvi put završio na podijumu na asfaltnom reliju. Mladi Finac tako nastavlja sjajnu, tek drugu sezonu u WRC-u.

U WRC 2 kategoriji, vidjeli smo sjajnu borbu između dva fabrička vozača Škode. Na kraju, pobjedu je odnio iskusniji, Jan Kopecky. Ipak, do zadnjeg brzinca nismo znali da li će mladi Rovanpera uspjeti da preotme pobjedu od starijeg kolege. Da je Škoda najbolji auto R5 specifikacije potvrdio je i Paolo Andolfi koji je osvojio treće mjesto, a svoj uspjeh je posvetio svim žrtvama rušenja vijadukta u Genovi.

Naredni reli se vozi u Turskoj, od 13. do 16.9.2018.

Autor: Redakcija