WRC: Rally Tour de Corse - Ogier i dalje u vodstvu, Citroënov vikend za zaborav

07.04.2018 u 20:31

Francuz siguran na putu ka 43. pobjedi u karijeri

Sebastien Ogier sigurno korača do nove pobjede, treće ove godine. On je danas vozio dosta promišljeno uz veliku rezervu. Takav pristup donio mu je sigurnih 44,5 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Otta Tanaka koji je u generalnom plasmanu preskočio Belgijanca Thierrya Neuvillea. Estonac očito uživa u Toyoti i vrlo lako stiče povjerenje u auto. Podsjećamo, ovo je njegova prva sezona u Toyoti i pred njim je još mnogo kilometara upoznavanja sa automobilom. Glavno pitanje je gdje su nestale Neuvilleove performanse i forma koju je imao prošle godine, ali i početkom ove godine. Belgijanac stagnira po pitanju brzine, a možemo reći da čak i nazaduje obzirom na to da je prošle godine na ovom reliju slavio ubjedljivu pobjedu.

Tanak i Neuville nisu sigurni u svoju poziciju na podijumu pošto je mladi Esapekka Lappi pokazao kako sazrijeva u vozačkom smislu. Pobjede na dva brzinca su pokazatelj Finčeve forme koja ide uzlaznom putanjom. Peto mjesto pripada Hyundaijevom veteranu, Daniju Sordu. On je nakon današnjih šest brzinaca zadržao poziciju ispred Elfyna Evansa u Ford Fiesti WRC. Sedma pozicija pripada Norvežaninu Andreasu Mikkelsenu koji je danas imao nešto mirniji dan, ali i dalje nije zadovoljan svojim izdanjem u Francuskoj.

Izlijetanjima Latvale i Meekea, vozači sa R5 automobilima su ušli u top 10 generalnog poretka. Ko bi drugi vodio u WRC 2 kategoriji nego Jan Kopecky i Škoda Fabia R5. Čeh nastavlja da oduševljava i sa preko 3 minute prednosti dočekuje posljednji dan relija. Devetu poziciju zauzima Kris Meeke u Citroënu C3 WRC. Iza njega, na posljednjoj poziciji u top 10, nalazi se još jedna Fabia R5, ovoga puta u rukama talijanskog vozača Fabija Andolfija.

Neprikosnoveni kralj WRC-a, Sebastien Loeb je danas vozio u drugoj dimenziji. Čak tri pobjede na brzincima legendarnog Francuza su dovele do 17. pozicije, a dan je započeo na 35. mjestu. Ostaje žal zbog izlijetanja koje ga je sigurno koštalo odličnog rezultata, možda čak i pobjede.

Sutra su na programu dva posljednja brzinca, s početkom u 09:23 i 12:18. Posljednji, SS12 koji počinje u 12:18 možete pratiti i u direktnom TV prenosu na kanalu Arena Sport 1.

Autor: Redakcija