WRC: Rally Tour de Corse - Ogier u vodstvu nakon prvog dana

06.04.2018 u 18:31

Aktuelni svjetski prvak na najbolji način započeo nastup na četvrtom ovosezonskom reliju

Sebastien Ogier, vozač fabričke Ford Fieste WRC, konačno je pronašao pravu formu. Od četiri vožena brzinca, Francuski vozač je pobijedio na čak tri. Na kraju dana, to ga stavlja na prvo mjesto sa 33.6 sekundi prednosti u odnosu na prvog pratioca i glavnog rivala u trci za titulu-Thierrya Neuvillea. Belgijanac se nije pretjerano proslavio na današnjim brzincima, a i sam se požalio na svoj automobil koji nije funkcionisao onako kako bi to htio Neuville. Treće mjesto drži Citroënov vozač, Kris Meeke. Britanac je bio zadovoljan današnjim učinkom, a nada se da će sutra moći napraviti nešto više.

Četvrta pozicija pripada Toyotinom Estoncu. Ott Tanak se tek privikava na ponašanje Yarisa na asvaltnoj podlozi, a bez obzira na to nepoznavanje automobila, Tanak je bio zadovoljan napretkom koji je ostvario danas. Još jedan Toyotin vozač se našao u top 5. Esapekka Lappi sjajno vozi u svojoj drugoj sezoni na svjetskoj sceni. Veliki pritisak će stvarati Elfyn Evans i Dani Sordo koji su jako blizu mladom Fincu. Najslabiji učinak od Toyotinih vozača je ostvario Jari Matti Latvala koji se zaustavio na osmom mjestu, ispred Mikkelsena koji se dva puta okrenuo u toku današnjeg dana i stvorio veliki zaostatak. Zadnje mjesto u top 10 drži Bryan Bouffier u privatnoj Ford Fiesti WRC.

Kada je u pitanju WRC 2 kategorija, tu nismo vidjeli velika iznenađenja. Škoda Motorsport i Jan Kopecky rade ponovo savršen posao, iako bismo u nastavku sezone mogli imati tijesnu borbu fabričkog tima Škode i Citroëna koji je upravo u Francuskoj po prvi put zvanično izvezao C3 R5 na stazu. Automobil je pokazao veliki potencijal sa dva osvojena brzinca.

Autor: Redakcija