Završen 8. Rally Show Santa Domenica: Péter Ranga odnio pobjedu

26.11.2017 u 19:14

Najpopularnije reli takmičenje u Hrvatskoj je ponovo okupilo brojne posade iz cijele Evrope

Iz godine u godinu, revijalno reli takmičenje kraj Zagreba okuplja daleko najveći broj reli posada od svih zvaničnih takmičenja. Recept za uspjeh? Sigurni smo da je to vatrena atmosfera na reliju koja i temperaturu zraka dovodi do usijanja. Atraktivni WRC i R5 automobili s pogonom na sva četiri točka, kao i dobro poznate stare reli mašine sa zadnjim pogonom publiku ostavljaju bez daha i to je ono zbog čega se ovaj reli i organizuje. Rezultat uvijek nekako padne u drugi plan pa samim tim i vozači se maksimalno opuste i pruže sjajne predstave.

Na osmo izdanje Santa Domenice stiglo je 135 prijava, od toga čak 11 automobila R5 specifikacije čiji su vozači važili za glavne favorite za pobjedu. Listu prijava je predvodio Peter Ranga u Škodi Fabiji R5 kao jedno od najzvučnijih imena uz Andreasa Aignera u još jednoj Fabiji R5.

U nedjelju je nakon četiri od planiranih pet brzinaca (posljednji je otkazan) pobjedu slavio Peter Ranga ispred Andreasa Aignera i Antala Kovacsa u Ford Fiesti R5. Na četvrtom mjestu završio je novi prvak Hrvatske u reliju, Krisztian Hideg. Poredak najboljih pet je kompletirao Janos Puskadi u još jednoj Škodi Fabiji R5. Sjajne vožnje su prikazali i vozači iz slabije, Pro Sport klase. Tu je pobjedu odnio Balasz Siebel u Toyoti Corolli ispred Dejana Kirinčića u Renualt Cliu RS na drugom mjestu i Tomasa Hrvatina takođe u Renault Cliu RS. Adam Kaltenecker je svoj Peugeot 208 R2 dovezao do četvrte pozicije, a plasman u top 5 ove klase zabilježio je i legendarni vozač iz Srbije, Vladica Rabrenović u Renault Cliu RS.

Ovaj reli je kao i većina takmičenja u toj disciplini pravi test izdržljivosti za automobile pa je i broj odustajanja na reliju bio poprilično veliki. Na reliju smo vidjeli i jedan ružan incident u kojem su povrijeđene dvije djevojke iz Slovenije. Hitna pomoć je brzo reagovala i prebačene su najbližu ambulantu. Nakon ovog incidenta reli je prekinut i takmičenje nije nastavljeno pa se poredak odredio na osnovu prva četiri brzinca.

Foto: Tijana Cvijović/Passion Pixels


Autor: Redakcija