Završen jubilarni 50. Serbia Rally

25.09.2017 u 14:02

Orhan Avidžoglu i njegov suvozač Burčin Korkmaz, posada iz Turske, slavili su na cilju jubilarnog, 50. Srbija relija 2017, u Ford Fiesti R5 tima Toksport WRT. Oni su iskoristili grešku svog glavnog konkurenta i vodećeg nakon prvog dana relija, Plamena Stajkova u Micubiši Lanseru EVO IX, Bugarina koji vozi sa gruzijskom licencom, a koji završava na drugom mjestu na pobjedničkom postolju. Treći na cilju u generalnom plasmanu su sjajni Ignjat Isaev / Jordan Jordanov Sitroenu DS 3 R3 Maks, koji su prvi u klasi ERT 3, a koji su nadmašli brojne posade u jačim automobilima.

Da je Srbija reli krajnje neizvjesno i teško takmičenje pokazao je posebno drugi dan relija, koji je bio prilično kraći nego prvi, naime nije se vozio brzinski ispit Lokva, ali su se Golden i Duboko u kontra smijeru, sa po dva prolaza, pokazali kao veliki izazov. Naime, vidjeli smo dosta promjena u plasmanu u svim klasama, dosta odustajanja i izletanja, sve srećom bez posledica, pa je publika zaista uživala u dobrim vožnjama i majstorijama svih posada, a svima na ruku je išlo sunčano vrijeme uprkos prognozama.

Što se tiče borbe za prvo mesto Stajkov je pobjedio na prvom brzinskom ispitu dana, Duboko 1 dužine 9,31 km, povećao svoje vodstvo i bilo je gotovo izvjesno da će tu prednost održavati do cilja. Međutim, na Goldenu 1 30,00 km on pravi grešku, izleće se staze i oštećuje vešanje svog automobila, a Avidžoglu je riješio da ide na sve ili ništa i pravi bolje vreme 24,2 sekudne i prelazi u vodstvo, sa 1,7 sekundi prednosti. Od Stajkova, koji retko popusta gas, svi su očekivali da će da uzvrati Turčinu, ali se momak iz gradića Kardžali odlučio na sigurnu vožnju i mirno priveo reli kraju, dok je Avidžoglu riješio da iskoristi sav potencijal svog R5 automobila, čiji je bivši vlasnik Krum Dončev, a koji je sa njim pobjedio 2014. godine. Stajkov i njegov suvozač David Kvarachelija iz Gruzije, na kraju su se zadovoljili prvim mjestom u ERT 2, pa tako sada vode u generalnom poredku ERT-a 2 Balkan, pred posljednji reli sezone Marmaris, koji se vozi 20.-22. oktobra u Turskoj.

Na četvrtom mestu završavaju Đanluka Roko / Jovan Isailović, koji su napredovali za jedno mjesto od juče, kada su bili peti, a čini se da je njihova Subaru Impreca WRX STi N11c konačno proradila kako treba, a ujedno je Italijan sa srbijanskom licencom prvi u Šampionatu Srbije. Peti su Grigor Grigorov / Daniel Milenkov u Pežou 208 R2, mladi Bugarin je prvi u ERT junior, a u odnosu na juče pao je za jedno mjesto u generalnom plasmanu. Posada Vladica Rabrenović / Piter Henel je šesta na cilju i druga u ERT 3, druga u Šampionatu Srbije. Dejan Krčevinac i Predrag Stojkanović, koji se boduju samo za generalni plasman Šampoinata Srbije u Reno Kliu Vilijams, nisu uspjeli da dođu do cilja na razočaranje velikog broja njihovih navijača.

Treći u Šampionatu Srbije, prvi u Klasi 4 i sedmi u generalom je rezultat za posadu Željko Milutinović / Aleksandar Petričević u Reno Kliu RS N3. Valjevac je konačno uspio da se izbori sa malerima koji su ga pratili cijele sezone i najteži reli izveze odlično, dok je sada već šampion u klasi Aleksandar Dučić odustao zbog tehničkog problema. Drugi u klasi, uz dosta problema sa automobilom, završavaju Željko Jašin Vučković i Milomir Radaković u Reno Kliu RS.
Gosti iz Slovenije, Rok Jerkić i Kristijan Prelaz u Roveru MG ZR 105, završavaju na osmom mjestu u generanom, što je odličan rezultat za Rover koji je klase A5, a ujedno su treći u ERT 3 i drugi u juniorima ERT. Okur Mendereš/ Ufuk Ulučak, posada iz Turkse u Micubiši Lanseru EVO IX, deveta je u generalnom.
Luka Kotorčević sa suvozačem Dejanom Pejićem u Pežou 106 1,3 N, uspeo da nadmaši Toma Nikitovića i Sinišu Milanovića u VW Polu 1,4, u borbi za šampionsku titulu u Klasi II Šampionata Srbije, a njihov duel je publika pratila sa najviše uzbuđenja, jer su obojica vozila na domaćem terenu. Goran Rabasović / Milan Janjić kompletiraju podijum u klasi, u svom Pežou 205 1,3 reli. Staniša Lazarac i Gajić Živko su četvrti u Škodi Felicji 1,3. Peti su Damjanovići, Vladimir i Branislav, u Pežou 106 1,3. Milan Ninović i Zoran Pivić su danas vozili pošto su sredili svoj Zastava Yugo 1,3, posle izletanja od juče, a završili su na šestom mestu u klasi. Treća sreća poslužila je Miloša Marjanovića, koji je iz trećeg pokušaja uspio da završi ovaj reli u Suzuki Sviftu 1,3 N, sada sa novim suvozačem Slobodanom Jakovljevićem, na sedmom mjestu u klasi.

U Klasi 1 opet više nego uzbudljivo, svoju prvu pobedu zabeležio je Bajinobaštanin Lazar Blagojević sa suvozačem Markom Milanovićem, dok su drugi Nenad Filipović / Nebojša Jovanović. Na trećem mjestu, posle pucanja gume na Goldenu 2, našao se jučerašnji pobednik Nenad Mirković sa suvozačem Borkom Mitrovićem. Četvrti su Predrag Stefanović / Mladen Todorović, koji su imali jedno izletanje na posljednjem brzinskom ispitu, ali su uspjeli da nastave i stignu do cilja, kao i posada Zoran Šolajić / Igor Đukanović na prvom Goldenu, koji su uspjeli da se nekako vrate na stazu i dođu do cilja. Zoran Milisavljević i Vlada Kostić su već juče osvojili titulu, ali su danas prvo oštetili točak, koji su morali da zamjene na prvom Goldenu, a par kilometara kasnije su izleteli i odustali. Na istom brzinskom ispitu odustala je i posada Vladimir Đurvović / Ana Golić.
Jubilarni reli je završen na trgu u Užicu gde je i počeo, a sa njim i ovogodšnji Šampionat Srbije.

Autor: Dražen Komarica

Izvor: http://rallymagazin-rs.weebly.com/