Završena sezona karting šampionata BiH

04.11.2018 u 19:44

Ovo je ujedno bilo i posljednje takmičenje u ovoj automobilističkoj sezoni u BiH

Karting je prva stepenica u karijeri svakog automobiliste. To je okosnica autosporta svake države. Barem bi tako trebalo biti. Ipak, u BiH je znatno teža situacija pa se na ovu izuzetno važnu disciplinu gotovo i ne obraća pažnja. Zahvaljujući beskrajnom entuzijazmu članova TUZAMK-a, AKK Magnum iz Istočnog Sarajeva i Auto 4x4 Cluba iz Sarajeva, ova disciplina opstaje i u najtežim vremenima za nju.

Na stazi u Ilijašu je vožena posljednja trka šampionata u kartingu za 2018. godinu. Kao i inače, u najjačem sastavu stigli su takmičari TUZAMK-a iz Tuzle čiji su članovi bili i najuspješniji kako u pojedinačnoj, tako i u ekipnoj konkurenciji.

U klasi I-A najbrži je bio Aladin Begić koji je ponio titulu i najmlađeg takmičara na današnjoj trci. Šestogodišnji Aladin je osvojio prvo mjesto, ali je pokupio i simpatije svih prisutnih na stazi i kraj nje. Drugo mjesto je pripalo Vedadu Bekiću, dok je "bronzani" bio Mateo Tomičić. Sva trojica su čanovi TUZAMK-a.

Klasa I-B pripala je Alemu Đuloviću, dok je druga pozicija pripala Melini Tučić. I Alem i Melina su članovi TUZAMK-a, dok je trećeplasirani Nemanja Knežević član AKK Magnum iz Istočnog Sarajeva.

Klasom II-A vladao je Amir Ajdaslić (TUZAMK), a trećeplasirani iz klase I-A, Mateo Tomičić, u ovoj klasi je osvojio drugo mjesto. Muhamed Bureković trku je završio na trećem mjestu, dok je posljednje mjesto u ovoj klasi osvojila Amina Grbo.

Pobjedu iz I-B klase, ponovio je i u II-B. Alem Đulović je imao savršen dan te sa posljednje trke odlazi itekako zadovoljan. Nemanja Knežević se popeo jedno mjesto u odnosu na rezultat iz I-B klase. Drugo mjesto za Kneževića je bio maksimum u jakoj konkurenciji. Još jedan podijum za Aladina Begića. Šestogodišnjak se sjajno nosio sa mnogo jačom i starijom konkurencijom i osvojio treće mjesto. Četvrta pozicija je pripala Vedadu Bekiću.

U klasi III ICA Junior smo očekivali sigurnu pobjedu Amine Grbo, ali su tehnički problemi spriječili Aminu da ostvari pobjedu u najjačoj klasi. Iako je na kvalifikacionom treningu ostvarila najbrže vrijeme za što je ponijela i posebno priznanje, Aminin karting je otkazao poslušnost i završila je na trećem mjestu. Najviši stepenik postolja je pripao Anđeli Knežević, članici AKK Magnum Istočno Sarajevo. Na drugom mjestu se zaustavio njen klupski kolega Boriša Sikima. Četvrta pozicija je pripala Amiru Ajdasliću, dok je na petoj poziciji završio Muhamed Bureković.

Autor: Redakcija