U Moskvi ukradena Staljinova blindirana limuzina vrijedna 2,5 milijuna eura

U Moskvi ukradena Staljinova blindirana limuzina vrijedna 2,5 milijuna eura

Izuzetno rijedak model ZIS 115, koji je nekad pripadao sovjetskom vođi Josifu Staljinu, ukraden je iz garaže u Moskvi…

ZIS 115 je blindirana verzija modela ZIS 110, namijenjena isključivo najvažnijim političarima komunističke partije SSSR-a. Vjeruje se da je proizvedeno samo 32 ovakva automobila, a primjerak iz ove priče jedan je od onih u kojima se vozio Staljin glavom i bradom te se njegova vrijednost procjenjuje na 2,5 milijuna eura. Dok je proizvodnja modela ZIS 110 počela 1946. godine po licenci američkog Packarda Super Eight, blindiranu varijantu ZIS 115 političari su morali čekati još dvije godine. 

U to je vrijeme ovaj automobil bio čudo tehnologije i mogao se nositi s najsnažnijim napadima. Svako staklo bilo je teško više od 200 kilograma i moglo je zaustaviti metak najvećeg kalibra s udaljenosti 25 metara, dok je podnica vozila mogla spriječiti prodor šrapnela bombe. Zbog ovih karakteristika ZIS 115 nije bio lagan, pa je njegova težina oko 4,2 tone. Ispod haube je 6,0-litreni 8-cilindrični redni benzinac, snage 164 konja, što je dovoljno da ovu šest metara dugu limuzinu do stotke ubrza za 30-ak sekundi te postigne maksimalnih 130 km/h.

Ovaj kolekcionarski primjerak bio je u vlasništvu ukrajinskog biznismena Ruslana Tarpana, a bio je dio kolekcije s kojom je ovaj milijunaš planirao otvoriti prvi muzej klasičnih automobila u ukrajinskoj Odesi. Automobil je bio parkiran u garaži njegovog tjelohranitelja i nije bio u voznom stanju, pa se nameće pitanje kako je šest lopova uspjelo ukrasti automobil težak 4,2 tone da ih netko primijeti. Dio lopovske akcije snimila je nadzorna kamera, a zanimljivo je da je ukradena limuzina ubrzo pronađena u drugoj garaži u Moskvi.

Pretpostavlja se kako su lopovi brzo shvatili da imaju više razloga za strah od drugih organizacija nego od same policije, pa su automobil ostavili u garaži kako bi lako bio uočen i pronađen. Ukrajinski moćnici vjerojatno ne praštaju tek tako krađu povijesnih artefakata, a njihova ruka pravde strašnija je i nemilosrdnija od zloglasne ruske policije. Dobra vijest za lopove, barem za sada, jest da nisu najavljena uhićenja ili osumnjičeni u vezi pljačke.