Elektrifikacija na talijanski način: Fiatovi gradski mališani dobili hibridne verzije

Elektrifikacija na talijanski način: Fiatovi gradski mališani dobili hibridne verzije

Fiat 500 i Fiata Panda s Mild Hybrid pogonom bit će prvi modeli FCA Grupacije u klasi gradskih automobila s novom hibridnom tehnologijom…

Fiat je predstavio hibridne verzije modela 500 i Panda, najavivši ih kao početak opsežne elektrifikacije marke. Panda i 500 dolaze s Mild Hybrid pogonom i bit će dostupni kupcima u roku od dva mjeseca kao Launch Edition modeli, a sljedeći korak bit će početak proizvodnje skroz novog električnog Fiata 500.

FOTO: FIAT

Mild Hybrid pogon kombinira jednolitreni trocilindrični benzinski motor iz FireFly serije sa 70 KS (51 kW) sa 12-voltnim BSG električnim motorom koji dobiva struju iz litijske baterije. BSG sustav iskorištava energiju dobivenu tijekom kočenja i usporavanja, pohranjuje je u litijskom akumulatoru kapaciteta i zatim je koristi za ponovno pokretanje motora i pomoć pri ubrzanju. 

Ova tehnologija omogućava da se motor s unutarnjim izgaranjem isključi čak i pri brzinama ispod 30 km/h jednostavnim prebacivanjem mjenjača u neutralni položaj. Mild Hybrid pogonska jedinica kombinirana je s novom evolucijom ručnog mjenjača C514 sa 6 stupnjeva prijenosa.

FOTO: FIAT

U usporedbi s 1.2 Fire motorom sa 69 KS, Mild Hybrid verzija poboljšava ekonomičnost i smanjuje emisiju CO2 u prosjeku za 20 posto, a kod Pande Cross za čak 30 posto, bez ikakvog gubitka u performansama.

Mild Hybrid sustav također osigurava visoku razinu udobnosti u vožnji zahvaljujući BSG sustavu, koji omogućava tihi ponovni start benzinskog motora bez vibracija u načinu rada Stop & Start.

Posebna serija bit će prepoznatljiva po znaku “Hybrid” napisanom na stražnjoj strani vozila i ekskluzivnom logotipu “H” na središnjem nosaču, formiranom od dvije kapi rose.

Rosa je simbol svjetlosti zore te u ovom slučaju simbolizira početak nove ere, a također je iskorištena kao inspiracija za novi i ekskluzivni “Dewdrop Green” dizajn unutrašnjosti. Kako bi sve bilo u ekološkom tonu, sjedala su napravljena posebnim Sequal tkanjem od reciklirane plastike.