Ford: “Budućnost autoindustrije leži u 3D perspektivi i tehnologiji”

Ford: “Budućnost autoindustrije leži u 3D perspektivi i tehnologiji”

Na radionici koju je Ford organizirao u svom dizajnerskom centru u Kölnu pokazali su nam kako sve koriste moderne tehnologije i nove materijale pri razvoju automobila…

Tradicionalno, dizajneri naprave plošne 2D skice koje se zatim rekreiraju kao 3D računalni modeli (CAD). U Fordu sada koriste alat koji dizajnerima omogućuje napraviti crteže koji se odmah mogu doživjeti s vozačevog stajališta ili bilo gdje u automobilu, u 3D ili čak virtualnoj stvarnosti.

FOTO: FORD

Stvaranje skica koje dizajneri-ma odmah omogućavaju da dožive svoj posao sa stanovišta vozača ili putnika, dio je Fordove filozofije Human-Centric Design. Skice od 360 stupnjeva omo-gućuju da zajedno vidite kontrolnu ploču, vrata, sjedala i konzole i da bolje razumijete kako elementi funkcioniraju. Tako dizajneri mogu raditi na različitim elementima odjednom.

FOTO: FORD

Ovako izvedba unutrašnjosti olakšava prepoznavanje potrebe za poboljšanjem visine i širine sjedala, provjeru vidljivosti za putnike straga, promjenu veličine i položaja elemenata krovne konzole te eksperimentiranje s bojama, materijalima i oblicima. To na klasičan način, na računalu, nije moguće. Inspiracija za alat za skiciranje potekla je iz razvoja videoigara, što često uključuje stvaranje neke sredine i pokretanje igrača i interakciju s tim svijetom, također u virtualnoj stvarnosti. Time je postignuta savršena ergonomija i skraćeno vrijeme razvoja. U konačnici, uštedjelo se.

FOTO: FORDTu priči nije kraj. Inspiracija za dizajn i materijale presvlaka stigla je iz outdoor sportova. Kako snježnih, tako i onih vodenih. Pletene presvlake za sjedala zvuče kao dosta loš božićni poklon, ali ovdje je riječ o nečem sasvim drugom. To zovu 3D pletenje. Zamislite 3D print s vunom, poliesterom ili čak svilom i imate gotov dizajn koji odgovara poput rukavica, ili bolji od rukavica, jer nema šavova koji biste mogli krpati ili lomiti.

Također otvara i cijeli svijet personalizacije. Svatko može imati vlastite presvlake, koje se još k tome mogu i skidati kako bi se oprale. Kad vam dosade, ispletu vam nove. 3D pletenje također omogućuje upotrebu tekstila s potencijalom za povezivost, koji može integrirati grijanje, kontrole za vrata i prozore, bežično punjenje pametnih telefona, pa čak i senzore za praćenje zdravstvenog stanja vozača.


error

Posjetite nas! Like, Share & Subscrabe

Facebook
Youtube
Youtube
Instagram