Top 10: Golf “osmica” predvodi listu najvažnijih automobilskih noviteta u 2020.

Top 10: Golf “osmica” predvodi listu najvažnijih automobilskih noviteta u 2020.

Između više od stotinu modela, donosimo kratki izbor najzanimljivijih novih modela koji dolaze na hrvatsko tržište tijekom 2020. godine…

Europsko automobilsko tržište bit će tijekom 2020. godine obogaćeno za oko dvjesto novih i radizajniranih modela, kod nas možemo govoriti o oko stotinjak modela, pa donosimo izbor najzanimljivijih automobila koji će se pojaviti pred kupcima u idućih jedanaest mjeseci ili su već stigli u siječnju.

FOTO: VOLKSWAGEN

1. Volkswagen Golf

Volkswagenov globalni bestseller Golf definitivno je novitet broj 1 u 2020. godini što se tiče hrvatskog tržišta, na kojem je Volkswagen vodeća marka. U Njemačkoj se prodaje od lanjskog prosinca, a kod nas mu prodaja počinje tijekom prvog kvartala ove godine. Osma generacija Golfa stiže na novoj modularnoj MQB platformi, na kojoj će se tijekom iste godine pojaviti ‘blizanci’ Škoda Ostavia i Seat Leon. Golf osme generacije u osnovnim je brojkama veći od sedmice za 26 mm što se tiče ukupne dužine i 13 mm što se tiče međuosovinskog razmaka. Motorizaciju Golfa čine trocilindrični 1.0 TSI i četverocilindrični 1.5 TSI benzinci, raspona snage od 90 do 150 KS, te dvolitreni TDI sa 115 i 150 KS. “Ekološki” dio game činit će blagi hibrid eTSI i priključni eHyibrid.

FOTO: ŠKODA

2. Škoda Octavia

Četvrta generacija Škode Octavie stiže malo poslije VW Golfa, s kojim dijeli veliki dio mehanizacije. Hrvatski bestseller najprije će se pojaviti u karavanskom Combi izdanju, a koji mjesec kasnije dolazi i limuzina. Nova se Octavia već izdaleka prepoznaje po masivnoj kromiranoj prednjoj maski, koja kao da poručuje da češki automobil dolazi za klasu bolji i kvalitetniji. Dimenzije automobila su neznatno povećane, ali zato se nova Octavia Combi može ponositi najvećim prtljažnikom u segmentu s obujmom od 64 litara.   

FOTO: TOYOTA

3. Toyota Yaris

Četvrta generacija Toyote Yaris dolazi u klasu u kojoj su se lani počeli prodavati Opel Corsa, Renault Clio i Peugeot 208, rivali koji pucaju visoko na listi najprodavanijih. Novi Yaris stiže najesen, neznatno skraćen izvana (za 5 mm), ali povećanog međuosovinskog razmaka (za 50 mm), što su brojke koje jamče bolju pokretljivost u gradu i više komfora u unutrašnjosti. Yaris će biti prvi model s novom TNGA hibridnih sustavom koji koristi 1.5-litreni trocilindrični motor. Osim hibridnog modela, najvažnijeg u ponudi, bit će dostupni i nehibridni 1.0 i 1.5 agregati.

FOTO: PEUGEOT

4. Peugeot 2008

Brzo nakon ‘dvjestoosmice’, Peugeot na tržište uvodi i novi 2008. Odgovor na najvažnije pitanje – da, također ima trodimenzionalni Peugeot i-Cockpit, koji je oduševio sve koji su vozili novi 208. Prva generacija 2008 bio je crossover, novi 2008 je transformiran u čistokrvni SUV, porastavši za 14 centimetara i dobivši puno više prostora u unutrašnjosti. Motorizacija se sastoji od PureTech trocilindričnih benzinaca, BlueHDi dizelaša i električnog motora u modelu e-2008.

FOTO: RENAULT

5. Renault Captur

Dolazak druge generacije Renaulta Captura bitan je za hrvatsko tržište jer se radi od jednom od tri SUV modela koji su dosegli top 10 na listi najprodavanijih automobila, a Captur je jedini od ta tri koji ove godine dolazi u novom izdanju. Novi je Captur duži, viši i širi od prethodnika, s većim međuosovinskim razmakom i širim tragom kotača. Prodaja novog Captura je već počela u siječnju, a ponudi je s četiri motora, dva Tce benzinska ( sa 100 i 130 KS) i dva Blue dCi dizelska (s 95 i 115 KS).

FOTO: NISSAN

6. Nissan Juke

Još jedan novi SUV koji se počeo prodavati u siječnju je Nissan Juke, odnosno njegova druga generacija. I za njega možemo, poput Captura, reći da je narastao u svim smjerovima, a povećan mu je i međuosovinski razmak.Velika je razlika što se motorne ponude tiče, jer Nissan Juke dolazi samo s jednim motorom, trocilindričnim jednolitrenim turbobenzincem koji razvija 117 KS, a može ga se iskombinirati sa šestbrzinskim ručnim ili sedambrzinskim automatskim mjenjačem.

FOTO: AUTOEXPRESS

7. Nissan Qashqai

Evo još jednog Nissana na listi. Qashqai je svojedobno bio pionir C-SUV crossover segmenta, a treća generacija ovog modela stiže na tržište u ljeto ove godine, pa pretpostavljamo da će do kraja ove godine biti i kod nas. Detaljnije specifikacije još nisu poznate, ali najavljeno je da će imati ne jednu nego dvije hibridne verzije. Potvrđeno je također da mu dimenzije neće previše rasti.

FOTO: FORD

8. Ford Puma

Novi Ford Puma je najrevolucionarniji novitet koji dolazi 2020. godine jer se pojavljuje pod imenom sportskog kupea s kraja devedesetih i početka dvijetisućitih, a zapravo je riječ o peterovratnom crossoveru koji veličinom konkurira SUV modelima B segmenta. Zanimljivo je također da novi Ford Puma dolazi iz tvornice u Rumunjskoj. Imat će jedan jedini motor, jednolitreni trocilindrični EcoBoost koji uz pomoć turba razvija 125 ili 155 KS.

FOTO: SEAT

9. Seat Leon

Spomenuli smo već Golfa i Octaviju, pa bi nepošteno bilo ne najaviti i Seat Leon, treći model na MQB platformi koji će također uskoro u prodaju. Slično kao i modeli prije, četvrta generacija Leona dolazi s motorizacijom istovjetnom ostalim modelima VW Grupe, pa u svojem putu prema kupcima računa na one koji više vole emotivni španjolski dizajn od ‘hladnokrvnog’ imidža njemačkih i čeških modela. Istovremeno stižu kompaktni i karavanski (Sportstourer) modeli.

FOTO: HYUNDAI

10. Hyundai i10

U klasa najmanjih auta zaslužuje predstavnika na top 10 listi, a to je Hyundai i10, čija treća generacija uskoro dolazi u prodajne salone u Hrvatskoj. Dolazi nam iz Turske, njezinog azijskog dijela, ali u promotivnim materijalima piše da je to automobil dizajniran, razvijen i proizveden u Europi. Uglavnom, stvoren je da zadovolji europske kupce, kao i njegova dva prethodnika, a to će pokušati s dva benzinska motora, 1.0 sa 67 KS i 1.2 s 84 KS, povećanim prtljažnikom od 252 litre i unaprijeđenom opremom. i0