Premijerno prikazana virtuelna Velika Nagrada Bahreina

Premijerno prikazana virtuelna Velika Nagrada Bahreina

S obzirom da je prva trka, Velika Nagrada Bahreina, otkazana, čelnici F1 praktično su ponovo pokrenuli pustinjsku trku.


Pošto se trenutno, u pravom automobilizmu, ne “okreće” ni jedan točak, mnogi profesionalci prebacuju svoje treninge na virtuelne trkačke staze. U skladu sa tim, mnogi trkački sportovi su se sada prebaciki na različite platforme. Paralelno sa originalnim trkačkim vikendom u Bahreinu, Formula 1 se sada odvažila na ovaj korak. 

U prvom saopštenju za  štampu, najavljeno je učešće pravih vozača F1, na kraju samo dvije zvezde Formule 1 odvažile su se na ovaj korak, a to su – Lando Noriss i Nicholas Latifi. Početak virtuelne trke bio je impresivan. Uz Nico Hulkenberg, Esteban Gutierrez, Stoffel Vandome, Johnny Herbert i Antony Davidson, na startu je bilo još nekoicina bivših vozača GP-a. Ostatak pozicija ispunili su sportisti iz drugih sfera i poznate ličnosti iz sveta Sim Racing-a.

Lando Noriss bio je favorit zbog svog velikog iskustva u virtuelnim trkama. Ali baš u vreme kvalifikacija, McLaren-ov pilot, imao je problema sa svojim računarom, što je dobelo do starta sa poslednje pozicije. Nakon “incidenta” sa svojim računarom, Noriss je želeo da kontaktira svoje kolege i čuje savete kako da poboljša svoju vožnju.

Noriss je kontaktirao Verstappena: “Preporučio bih ti da skroz isključiš kompjuter”, bio je savet Red Bull-ovog pilota. Verstappen je inače aktivan i u virtuelnoj trkačkoj sceni, ali nije prijatelj zvanične F1 igre koja je namenjena više kao hobi vozačima i ne može ići u korak sa realnim simulacijama. “Očistio bih pola terena u prvom krugu, a zatim vozio u pogrešnom pravcu!, našalio se Max.

Zatim drugi savet je dobio od svog timskog kolege, Carlosa Sainza:” Kada kreneš odmah u prvom krugu moraš da dođeš do desete pozicije”‚ a onda je dodao:” Onda jednostavno voziš kao da sam ja ispred tebe”.
Pošto se pauza između kvalifikacija i trke odužila, zbog neplaniranih tehničkih problema, Noriss je imao vremena da pozove i šefa McLaren-a, Žaka Brona, kom se prvo izvinio zbog lošeg startnog mesta, a zatim je postavljao pitanja u vezi strategije.

Nakon zabavnog telefonskog maratona, organizatori su bili spremni za početak trke. Zbog neplaniranog kašnjenja, i saveta svojih kolega, Noriss je vrlo brzo došao do zavidne pozicije, naon čega se Noriss-ov računar ugasio. Dok je lando pokrenuo ponovo svoj računar, bolidom je upravljao bot, koji se pomerio napred prema prvoj poziciji. Kada je pravi Noriss ponovo preuzeo kontrolu nad svojim trkačkim bolidomu dsetom od 14 kruga, virtuelni McLaren je već bio na trećm mestu.

Međutim, za razliku od većine takmičara, Noriss nije bio u obaveznom pit-stopu na promjeni guma. Ova mala “pauza” ga je pratila na peto mesto. U borbi za četvrto mesto, sa staze ga je “izgurao” Jimmy Broadbent u poslednjem krugu.

Kroz cilj je prvi prošao kineski vozač Formule 2, Guaniu Zhu, koji se takmičio za Renault. Stoffel Vandorne (Mercedes) i vozač DTM-a Philipp Eng (Red Bull) su se takođe “popeli” na virtuelni podijum.

Vozač Williams-a, Nicholas Latifi, završio je na šestom mestu. Nico Hulkenberg je završio na 11. mestu i propustio je ostvajanje bodova.

Sledeća trka bi trebala da bude za dve nedelje, na datum Velike Nagrade Vijetnama. Ali kako ruta nije dostupna na igri Formule 1 2019. mora se koristiti alternativna staza.