Nešto što novi Mini nema, a stari je imao

Nešto što novi Mini nema, a stari je imao

I pored brojnih varijacija, savremeni Mini ostao je uskraćen za pik-ap verziju koju je originalni model imao u ponudi.

Otkako je BMW početkom vijeka postao vlasnik marke Mini, porodica modela ovog automobila se značajno uvećala, da bi na vrhuncu imala čak osam članova. U međuvremenu su u kompaniji shvatili da se neke od verzija ne prodaju baš najbolje, pa su, redom, ukidali Mini Coupe, Mini Roadster, Mini Paceman…

Ponuda danas obuhvata pet modela sa konvencionalnim pogonom, plus električni Mini Cooper SE. Sa druge strane, originalni Mini koji je nastao polovinom prošlog veka nije imao tako raznovrsnu familiju modela, ali jeste jednu varijantu koju savremeni nema – pik-ap vozilo.

Istina, 2014. godine je predstavljen Mini Paceman Adventure Concept, sa otvorenim teretnim odeljkom, ali taj automobil nikada nije doživeo produkcijsku verziju, da bi uskoro bio ukinut i serijski krosover-kupe Mini Paceman.Neki od originalnih Mini pik-ap modela preživeli su i do današnjeg dana, a dobro očuvani primerci se tu i tamo pojave na prodajnim aukcijama automobila. Jedan takav automobil, Austin Mini Pickup iz 1972. uskoro će se naći u ponudi aukcijske kuće RM Sotheby.

Mini Pickup je kao model predstavljen još 1961. godine, a bio je baziran na mehaničkoj platformi komercijalnog vozila Mini Van. Imao je svega 3,4 metra i masu od 680 kg. Do 1983. je sa proizvodnih traka sišlo 58.179 ovih vozila. Primerak koji će biti ponuđen na prodaju na majskoj aukciji firme RM Sotheby ima originalni 4-cilindarski motor zapremine 1.275 ccm. Ovaj benzinac je povezan sa 4-brzinskim manuelnim menjačem, a razcija 69 KS (51 KW) i 104 Nm.

Fotografije otkrivaju da je automobil u odličnom stanju, a jedino što kvari utisak originalnosti je naknadno građen audio-sistem.

Izvor: www.b92.net