Sve za sigurnost: Volvo ograničio krajnju brzinu automobila na 180 km/h i uveo Care Key

Sve za sigurnost: Volvo ograničio krajnju brzinu automobila na 180 km/h i uveo Care Key

Svaki novi automobil Volvo od sada dolazi s već ranije najavljenim limitom krajnje brzine, te posebnim ključem kojim se drugim vozačima ona može još smanjiti

Volvo Cars je ispunio svoje prošlogodišnje obećanje da će uvesti ograničenje krajnje brzine kako bi smanjio preostalu razliku do svog krajnjeg cilja – niti jedna ozbiljna ozljeda ili smrtni slučaj u prometu. Uz ograničenje brzine, svaki njihov automobil sada će dobiti i posebni vlasnički ključ nazvan Care Key, koji omogućava vozačima/vlasnicima postavljanje dodatnih ograničenja najveće brzine automobila, na primjer, prije pozajmljivanja automobila drugim članovima obitelji ili mlađim i neiskusnim vozačima. Zajedno, ograničenje brzine od 180 km/h i Care Key šalju snažan signal o opasnostima prebrze vožnje, i ilustriraju kako proizvođači automobila mogu preuzeti aktivnu odgovornost za nastojanje postizanja prometa bez nesreća, podržavajući bolje ponašanje vozača.

Odluka o ograničenju brzine se još lani, prilikom najave, pokazala kontroverznom, a neki promatrači dovode u pitanje prava proizvođača automobila da nametnu takva ograničenja. Ipak, Volvo Cars vjeruje da ima obvezu nastaviti tradiciju pionira u raspravama o pravima i obvezama proizvođača automobila da poduzmu mjere koje bi u konačnici mogle spasiti živote, čak i ako to znači gubitak potencijalnih kupaca. Osnovni problem s brzinom je taj što iznad određenih brzina, sigurnosne tehnologije u automobilu i moderna cestovna infrastruktura više nisu dovoljni da se izbjegnu teške ozljede i smrtni slučajevi u slučaju nesreće. Zbog toga su u većini zapadnih zemalja na snazi ​​stroga ograničenja brzine, a prebrza vožnja je i dalje sveprisutna i jedan je od najčešćih uzroka stradanja u prometu.

Izvor: https://quattroruote.hr/