Novi kalendar Formule 1

Novi kalendar Formule 1

Sezona Formule 1, znali smo otprije, počet će 5. srpnja u Austriji, a danas je potvrđen kalendar za još sedam utrka do početka rujna. Sve će biti u Europi…

Nakon nekoliko mjeseci bez utrka, s virtualnim utrkama kao jedinom aktivnom vrstom motorsporta, nazire se kraj krize i početak nove sezone Formule 1. Već otprije bilo je neslužbeno poznato da će Red Bull Ring u Austriji ugostiti prvu utrku u revidiranom kalendaru, u nedjelju 5. srpnja, i danas je to potvrđeno, a također je definirano još sedam utrka do početka rujna, uključujući po dvije utrke u Austriji i Velikoj Britaniji (Silverstone).

formula 1 kalendar 2020

Tijekom dogovaranja novog kalendara znalo se da će neka trkališta ugostiti više utrka, pa je čak bilo prijedloga da se te dvije utrke voze u suprotnom smjeru, ali srećom takva ideja nije zaživjela pa će Red Bull Ring i Silverstone ugostiti po dvije “normalne” utrke.

Na Red Bull Ringu će se najprije 5. srpnja održati Velika nagrada Austrije, a utrka koja je na rasporedu tjedan dana kasnije zvat će se Velika nagrada Štajerske, po regiji u kojoj se nalazi Spielberg.

F1 karavana preselit će se potom na Hungaroring za Veliku nagradu Mađarske (19. srpnja). Uslijedit će dvotjedna stanka i seoba prema Engleskoj, gdje će Silverstone najprije 2. kolovoza ugostiti Veliku nagradu Velike Britanije, a tjedan dana kasnije simboličnu obljetničku utrku nazvanu 70th Anniversary Grand Prix. Poznato je, naime, da je prva utrka prvenstva Formule 1 održana upravo na Silverstoneu prije 70 godine.

Nakon dvostrukog programa na Otoku, ide se bez pauze prema Barceloni, gdje će se 16. kolovoza održati Velika nagrada Španjolske. Potom slijedi dvotjedna stanka i onda dvije utrke na dvije legendarne staze – Velika nagrada Belgije na Spa-Francorchampsu (30. kolovoza) i Velika nagrada Italije u Monzi (6. rujna).

Sve najavljene Grand Prix utrke imat će u popratnom programu utrke Formule 2 i Formule 3.

Sve će se ove utrke održati bez gledatelja na stazi, što je dio mjera koje su organizatori Formule 1 morali prihvatiti kako bi se natjecanje uopće pokrenulo.

Ostale mjere su stalna testiranja vozača i drugog osoblja na Covid-19, minimaliziranje broja osoba na stazi za vrijeme Grand Prix vikenda, izolirana putovanja s jedne utrke na drugu te općenito socijalno distanciranje za vrijeme događaja.

U idućih nekoliko tjedana, sukladno novim informacijama vezanima za koronavirus u svijetu, definirat će se ostatak kalendara za sezonu 2020, s ciljem da se dođe do brojke između 15 i 18 utrka, uz planirani kraj sezone u prosincu.