Nova MBUX platforma nosi Mercedesovu S-klasu direktno u budućnost

Nova MBUX platforma nosi Mercedesovu S-klasu direktno u budućnost

Predstavljena najnoviji Mercedesov tehnološki dragulj koji će krasiti novu S-klasu…

Pregledavanje PowerPoint prezentacije na putu do ureda dok čekate u koloni? Rasprava sa suradnicima putem videokonferencije ili jednostavno gledanje nekog dobrog filma. Zašto vaše dijete ne bi gledalo crtić ili žena čitala videoknjigu? Sve je to moguće sa stražnjeg sjedala nove Mercedesove S-klase. Mercedes-Benz je sustavno redizajnirao novo izdanje svojeg najvećeg, najnaprednijeg automobila i perjanice ponude imajući u vidu prostor straga. Sada putnici straga mogu uživati i koristiti jednake funkcije poput važnih informacija, zabave i udobnosti kao i vozač i suvozač. Imaju pristup trima dodirnim zaslonima i nizu različitih kontrolnih opcija kao što su MBUX unutrašnji asistent ili glasom upravljani asistent “Hej Mercedes”.

Merecedes-Benz S-klasa MBUX
FOTO: MERCEDES-BENZ

Niti jedna druga inovacija nije posljednjih godina tako radikalno promijenila način uporabe Mercedes-Benza kao MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sučelje. Druga generacija, upravo ovog sustava upravo predstavljena, ima još veću sposobnost učenja te doživljava svoj debi u novoj S-klasi.

Merecedes-Benz S-klasa MBUX
FOTO: MERCEDES-BENZ

Unutrašnjost vozila još je više digitalna i inteligentna jer su hardver i softver doživjeli potpunu nadogradnju kroz jasni prikazi na pet velikih zaslona s OLED tehnologijom koje olakšavaju kontrolu vozila i funkcije udobnosti. Sve je podređeno ljudima koji borave i voze se u automobilu, a mogućnosti prilagođavanja i intuitivne uporabe postale su još veće. To se svakako odnosi i na putnike na stražnjim sjedalima, ali i one na poziciji vozača i suvozača. Na primjer, novi 3D prikaz za vozača na dodirnu tipku nudi prostorni prikaz. Stvarni trodimenzionalni efekt postiže se bez potrebe nošenja 3D naočala.

Merecedes-Benz S-klasa MBUX
FOTO: MERCEDES-BENZ

Glasom upravljani asistent “Hej Mercedes” u mogućnosti je prepoznati još više dijaloga, odnosno dijalekata koje pamti i sprema u inteligentnu memoriju. Na primjer, određene radnje mogu se provesti čak i bez aktiviranja ključnih riječi “Hej Mercedes”. To uključuje prihvaćanje telefonskog poziva ili prikaz navigacijske karte. ”Hej Mercedes” sada također može objasniti gdje se nalazi set za prvu pomoć ili kako spojiti pametni telefon preko Bluetooth veze.

Merecedes-Benz S-klasa MBUX
FOTO: MERCEDES-BENZ

Zajedno s klasičnim unosom PIN-a, nova metoda ovjere autentičnosti osigurava visoku razinu zaštite. Kombiniraju se otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa kao kod “pametnih“ telefona. To omogućuje pristup individualnim postavkama ili verifikaciju procesa digitalnog plaćanja iz vozila samo korisnicima.

Merecedes-Benz S-klasa MBUX
FOTO: MERCEDES-BENZ

Nova S-klasa stiže u rujnu 2020., s prve najave govore kako će u ponudi biti i plug-in hibrid s čak 100 km električnog dosega.

Izvor: https://quattroruote.hr/