47. Rally Bohemia 2020 – Veliki duel asova Češke, slavio Pech junior

47. Rally Bohemia 2020 – Veliki duel asova Češke, slavio Pech junior

Reli Bohemia je već odavno jedan od najpoznatijih na starom kontinentu. Popularan je među publikom, a veoma privlačan za prave majstore reli sporta.

U Češkoj je po kvalitetu i ugledu rame uz rame sa Barum relijem. Nastao je pod naslovom Škoda reli, ali je ubrzo promenio naziv u Reli Bohemia i uvek se održavao kod Mlade Boleslave, čuvenom i najznačajnijem mjestu, kada je reč o fabrici Škoda. Oni koji bolje poznaju automobilski reli, vrlo dobro shvataju šta je Škoda značila nekad, a šta i danas prezentira u evropskom i svjetskom šampionatu, te najzahtevnije discipline automobilizma – reliju. Danas i mnoge najuglednije firme automobilske industrije nemaju istoriju kakvu ima velika i uvek cenjena Škoda.

Godine 1970. JU reli je uvršten u takmičenje međunarodnog ranga, a to je bio pravi signal za češke reli eksperte da dođu u Jugoslaviju i da se ogledaju sa rivalima. Već na startu su Vitasek i Jelinek pobedili u svojim kategorijama i oduševili publiku sa „škodama 110 l“. Već naredne godine na JU reliju, Jelinek osvaja drugo mesto u generalnom, da bi 1976. godine neverovatni Kvajzer Svatopluk trujumfovao u generalnom (takmičenje je bilo dugačko čak 1902 kilometara, sa 13 brzinskih ispita, a na cilj je kao suvozač u klasi „fića“ stigao i pisac ovih redova). Sledeće tri godine donose Česima još tri pobede u ukupnom poretku, za Zapadla, Kvajzera i Blahnu, i to sa briljantnom „Škodom 130 RS“, koja je  bukvalno zapanjila publiku i sve aktere JU relija.

Ovogodišnji, 47. Reli Bohemia okupio je čak 95 posada (preko 30 sa „Škodama) i kao i standardno izazvao veliko interesovanje. Česi su odvajkada proučili reli priče i s ponosom govore da su u Mladoj Boleslavi vozili i majstori poput Drogmansa, Ferjanca, Snijersa, Vebera, Baumšlagera… Tiri, Haninen, Lua….a da je minule godine na njihovom Bohemia reliju pobjedio magični klinac iz Finske, 18. godišnji i golobradi Kale Rovanpera, naravno kao prava zvezda fabričkog tima Škode.

Izvor: autoblog.rs