Sve spremno za drugi VW Expo !

Sve spremno za drugi VW Expo !

Auto 4×4 Club  organiziraje  VW Expo  koji će biti održan u nedjelju,  23.8.2020. godine u krugu fabrike Volkswagen Sarajevo u Vogošći.

VW Expo je skup ljubitelja vozila  grupacije Volkswagen (VW, Audi, Škoda, Seat, Porsche), a predviđeno je okupljanje vlasnika tih vozila  iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona.

Više od pola stoljeća nakon dolaska prvog automobila u Bosnu i Hercegovinu, počela je ovdje njihova proizvodnja. Prije toga je preduzeće Pretis u Vogošći, na temelju ugovora iz 1963. godine sa njemačkom tvornicom NSU, proizvodilo skutere i motocikle Prima i Maxi. Rađeni su po licenci njemačke tvornice, ali su ugrađivani i pojedini dijelovi domaće proizvodnje. U Vogošći su, od 1965. godine, montirani i automobili iz programa tvornice NSU.

Tvornica Automobila Sarajevo (TAS), formirana je 1969. godine, na temelju ugovora koji je UNIS zaključio sa njemačkim koncernom Volkswagen AG. U Vogošći je potom, od 1972. godine, obavljana montaža različitih modela popularnog Volkswagena Bube. Tako je počela duga tradicija proizvodnje automobila Volkswagen u Bosni i Hercegovini. Bubu je 1976. godine naslijedio Golf 1, a od 1985. godine Volkswagen Golf 2. Prosječna proizvodnja u ovoj tvornici je bila oko 25 hiljada Golfova godišnje.

Ovom manifestacijom, ujedno, obilježavamo i 35. godina od početka proizvodnje Golf 2 u našoj zemlji, koji je inače nazastupljeniji model na cestama u BiH.

Više informacija na linku: https://auto.ba/vwexpo/